Connect with us

INVESTICIJE

S. Arabija osniva najveći svjetski investicioni fond

Rijad planira smanjiti ovisnost ekonomije o nafti osnivanjem investicionog fonda ‘teškog’ 2.000 milijardi dolara.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Vlada Saudijske Arabije usvojila je paket ekonomskih reformi pod nazivom „Saudijska vizija 2030“, koji bi trebalo da u značajnoj mjeri smanji ovisnost nacionalne ekonomije o nafti, izvijestila je saudijska državna agencija SPA.

U fokusu predstavljenog paketa nalaze se privatizacije, dodatno rezanje subvencija, prodaja dijela državne naftne kompanije Aramco i osnivanje ogromnog Suverenog investicionog fonda, „teškog“ 2.000 milijardi dolara, prenosi AFP.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je saopćio da je Vlada odobrila plan koji sadrži prioritetne reforme za narednih 15 godina, javlja AP.

Reklama

Saudijska Arabija će, prema riječima princa Mohhameda bin Salmana, sina kralja Salmana, prodati udio u državnoj kompaniji Aramco i osnovat će najveći investicioni fond na svijetu, u sklopu dugoročnog paketa ekonomskih reformi, prenosi Tanjug.

„Planiramo da prodamo manje od pet posto vlasništva u kompaniji Aramco. Veličina te kompanija je zaista nevjerovatna, a procjenjuje se na između 2.000 i 2.500 milijardi dolara“, izjavio je princ u intervjuu za saudijski televizijski kanal Al-Arabiya poslije Vladinog predstavljanja ovog paketa.

„Planiramo da osnujemo državni investicioni fond vrijedan 2.000 milijardi dolara, a dio tih sredstava će biti osiguran prodajom manjeg udjela u kompaniji Aramco“, istakao je princ.

Pad cijene nafte

Reklama

Ekonomija Saudijske Arabije je u proteklih 12 mjeseci pretrpjela udar zbog pada cijene nafte, te je prošle godine budžetski deficit iznosio 98 milijardi dolara, a procjenjuje se da će ovogodišnji deficit iznositi 87 milijardi dolara.

Rezerve te zemlje su se smanjile sa 746 milijardi dolara, koliko je iznosila vrijednosti rezervi 2014. godine, na 616 milijardi ove godine.

„Oni su i ranije najavljivali ovakve promjene. Bit će veoma interesantno pratiti implementaciju novih pravila“, rekao je za Al Jazeeru Ahmed al-Ibrahim, stručnjak za saudijska pitanja i sigurnost.

„Kako bi implementirali neka od ovih pravila, potrebna je saradnja društva. Primjera radi, ako želite da osnažite žene, morate liberalizirati vaše društvo“, rekao je on.

Reklama

„Na toliko mnogo načina saudijsko društvo mora pomoći Vladi kako bi uspjele reforme Vision 2030“.

Saudijska Arabija ima dokazane rezerve nafte od 267 milijardi barela, te potencijalne rezerve od gotovo 900 milijardi barela.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Reklama
Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu