Connect with us

FINANSIJE

Tegeltija: RS nije pred finansijskim kolapsom, više zarađujemo nego što trošimo

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da RS za svoje tekuće potrebe više zarađuje nego što troši, i servisira više kredita nego što ih pozajmljuje, što govori da finansije nisu pred kolapsom.

Objavljeno

 


Izvor:

“Finansije Republike Srpske nikada neće biti pred kolapsom dok više zarađujemo nego što trošimo, nikada neće biti u kolapsu dok više servisiramo kredita nego što se zadužujemo i Srpska se upravo tako i ponaša”, rekao je Tegeltija za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je naveo da su pokazatelji za to i prihodi koje ostvaruju Poreska uprava Srpske i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je rekao da za gotovo četiri mjeseca ove godine postoji rast prihoda koji te uprave prikupljaju u odnosu na isti period prošle godine, dodajući da je takav trend rasta prihoda prisutan već treću godinu zaredom.

On je najavio da bi godišnji borački dodatak mogao biti isplaćen za petnaestak dana.

Tegeltija nije mogao precizirati koliko iznose zaostale obaveze prema neisplaćenim podsticajima za poljoprivrednike, jer se te obaveze isplaćuju svake sedmice, dodajući da će se sukcesivno izvršavati dio po dio obaveza prema poljoprivrednicima.

On je podsjetio da je BiH do juna 2015. godine imala aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i da tada nije bio ispoštovan uslov koji se odnosio na donošenje novog zakona iz radno–prave oblasti.

Reklama

“Taj aranžman je prestao da postoji. Tada smo rekli mi /u Republici Srpskoj/, a i u Federaciji BiH, da ćemo do kraja 2015. godine usvojiti novi Zakon o radu, koji je pretpostavka za novi aranžman”, dodaje Tegeltija.

On je dodao da su nakon donošenja novog Zakona o radu stvorene pretpostavke za novim aranžmanom sa MMF-om, jer je svima u BiH bilo jasno da svima treba taj novi aranžman.

“MMF se bavi makrosituacijom, a njega prate Svjetska banka i mnoge druge međunarodne finansijske institucije kojima je prisustvo MMF-a garancija da postoji stabilnost na makroekonomskom nivou u jednoj zemlji”, pojasnio je Tegeltija.

On je istakao da u narednom petogodišnjem periodu za BiH neće biti dovoljno sredstava za finansiranje, te da će biti potrebna sredstva iz nekih drugih izvora, gdje će značajno biti i učešće Svjetske banke.

Tegeltija je naglasio da je MMF potreban za zemlje koje se nalaze na stepenu razvoja na kojem se nalazi BiH.
“Onu stvar koju ne smijemo zaboraviti i koju mi ne primjećujemo, odnosno javnost ne vidi, je da MMF pruža i ogromnu tehničku pomoć našim institucijama u svim oblastima”, naveo je Tegeltija.

On je u tom kontekstu naveo da sada u BiH postoji veoma ozbiljan aranžman koji se bavi restruktuiranjem zdravstvenog sektora, javnih preduzeća i za to postoji kancelarija Svjetske banke u Beogradu za cijelu Jugoistočnu Evropu. “To iskustvo i znanja koja nose sa sobom, ipak, ne postoje na ovim prostorima”, istakao je Tegeltija.
Prema njegovim riječima, pismo namjere MMF-a je jedinstveno za cijelu BiH, sa određenim obavezama entiteta, ali i obavezama zajedničkih institucija.
Tegeltija je rekao da je pismo namjere stiglo krajem prošle godine, navodeći da se prva i osnovna odrednica draft–obaveza odnosi na donošenje Zakona o radu, koji je usvojen krajem prošle godine.

Reklama

On je naveo da se traži i saradnja između poreskih uprava, te da u tom pitanju nema ništa sporno – u tom kontekstu postojeće baze podataka poreskih uprava i UIO će biti izmještene u jednu novu bazu podataka, koju će moći da koriste sve poreske uprave.

“Definisano je ograničavanje rasta zaposlenosti, a što smo mi to učinili negdje za Novu godinu, usvojili smo i zakone koji se tiču fiskalne odgovornosti, definisali smo Zakon o stečaju”, naveo je Tegeltija.

On je rekao da MMF nije isključiv u traženju da se izvrši likvidacija Banke Srpske, dodajući da se prilikom nedavnih razgovora u Washingtonu MMF saglasio da se izvrši restruktuiranje.

Tegeltija je naveo da po pismu namjere slijedi da se izvrši zaključenje ugovora o reviziji aktive banaka, što će raditi svaka banka sa revizorskim kućama, analiza parafiskalnih nameta, koja je u RS u toku, a slijedi harmonizacija entitetskih zakona o porezu na dobit.

On je rekao daje stav MMF-a taj da se kod Centralne banke BiH i dalje zadrži valutni odbor, kao i da se sredstva deviznih rezervi Centralne banke ne koriste za budžetske potrebe ili javna ulaganja.

 

Reklama

 Izvor: Biznis info

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Vlada Srpske će sutra saopštiti iznos najniže plate

Objavljeno

 

Od

Vlada Republike Srpske saopštiće u četvrtak koliko će iznositi najniža plata za 2024. godinu. To neće biti 1.050, ali ni 750 maraka, rekao je premijer Srpske Radovan Višković i najavio da će pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog njihove odluke u vezi povećanja minimalca.

On je ranije pozivao poslodavce i sindikat i dao im rok do kraja godine da se dogovore u vezi sa iznosom najniže plate za iduću godinu, a šanse za takvo nešto su ravne nuli.

Nećemo čekati dalje. Na sjednici Vlade Srpske u četvrtak donijećemo odluku o najnižoj plati. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao. Očigledno je lakše da to oni ne urade, jer će onda imati razloga da napadaju Vladu. Navikli smo na to. Napadaće – poručio je Višković.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zagovarao iznos od 1.050 maraka.

Na pitanje da li će minimalac biti neka sredina između tih prijedloga, Višković je naveo da se može tako reći.

Imaćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti dakle na snazi od 1. januara iduće godine – poručio je Višković, koji nije želio da otkriva koji će to iznos najniže plate biti koji će donijeti republička Vlada.

Reklama

Osvrnuo se i na to da je više puta socijalne partnere pozivao da se dogovore o iznosu najniže plate i da će njihov dogovor Vlada Srpske podržati te da neće biti remetilački faktor.

Očigledno ne žele. I to treba da bude poruka građanima i radnicima. Ne mogu oni da peru prljav veš preko premijera i Vlade, ali pokušaće to da rade. Pratimo regiju i okruženje po ovim parametrima i zadržaćemo taj odnos – poručio je Višković.

Premijer Srpske je i na jučerašnjem sastanku sa ministrima razgovarao o temi najniže plate.

Želio sam da čujem i njihov stav, da podijelimo sve informacije koje ima bilo ko od njih u datom trenutku, odnosno da dođemo do nekog rješenja koje će biti najbolje i za jedne i druge. Vjerovatno će biti nezadovoljni i jedni i drugi. Ali mi moramo računati i da zadržimo radnike – poručio je Višković za Glas Srpske.

Naglasio je i da sa druge strane Vlada Srpske ne može samo zastupati stav „dajte vi plate“.

Možemo reći i da minimalac bude 2.000 KM, ali ako neko to ne može platiti, to će biti najveća šteta za radnike, jer će ostati bez posla. Moramo voditi računa da se ne svrstavamo na stranu ni jednih ni drugih nego da na osnovu činjenica, pokazatelja te realnih procjena dođemo do tog iznosa. Tako da ćemo to uraditi i sada – poručio je Višković.

Reklama

Navodi i da će vjerovatno odlukom Vlade Srpske o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

Pratićemo i analizirati i tražiti najbolji trenutak da im se pomogne. Ne može 290.000 radnika biti talac neke djelatnosti koje zaista imaju problema. Dakle ako naša odluka bude neke djelatnosti pogodila, onda ćemo im pomoći. Naravno sve to će morati dokumentovati, dokazati i potkrijepiti činjenicama – zaključio je Višković i dodao da ne može neko samo reći da ima problem zbog rasta minimalca u Srpskoj, već da će to morati i da dokaže.

Nastavite čitati

U trendu