Connect with us

PRIVREDA

Više cijene industrijskih proizvoda na domaćem i stranom tržištu

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u Republici Srpskoj u martu u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,5 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,2 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 0,1 odsto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su niže za 0,4 odsto i cijene energije su niže za 0,1 odsto.
Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, u martu u odnosu na februar cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,4 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Srpske na stranom tržištu u martu godine u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,2 odsto. Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,8 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više su za 0,6 odsto, a cijene energije u prosjeku su niže za 1,7 odsto. Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su niže za 0,9 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku u prosjeku u prosjeku su ostale na istom nivou. Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje u martu u odnosu na februar, cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,7 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Ekonomista Duško Đorđević, koji se bavi analizom troškova i cijena, rekao je Srni da su među glavnim faktorima koji utuču na cijene industrijskih proizvoda kretanje cijena baznih metala i energenata na svjetskim berzama, a da kada je riječ o BiH, sistem valutnog odbora. „Taj sistem po kojem je kurs konvertibilne marke fiksan u odnosu na evro dovodi do toga da ima neke određene pogodnosti, i to kod uvoza robe, prvenstveno robe široke potrošnje, ali je to veliki problem za naše izvoznike jer im je sužen `manevarski prostor` da bi bili cjenovno konkurentni ostalim stranim ponuđačima na ino tržištima“, naveo je Đorđević. Prema njegovim riječima, fiksan kurs između marke i evra stvara dodatne gubitke izvoznicima, te, uzimajući u obzir troškove proizvodnih kapaciteta koji su fiksni i veliki, dovodi do toga da su poslodavci prinuđeni da smanjuju narednu vrstu troškova, a to su troškovi radne snage. „To se, uglavnom, odražava na plate zaposlenih, a vidljivo je to kolika su primanja u izvoznim djelatnostima, a u Srpskoj su to koža, obuća tekstil, kao i drvna i drvoprerađivačka industrija, u odnosu na prosječna primanja“, naveo je Đorđević.

Reklama

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu