Izvoznice nafte s Bliskog istoka u 2016. u minusu 500 milijardi dolara

0

Zemlje izvoznice nafte s Bliskog istoka izgubile su u prošloj godini nevjerojatnih 390 milijardi dolara prihoda zbog niskih cijena nafte, a u ovoj godini trebale bi se pripremiti za još veće gubitke, iznad 500 milijardi dolara, objavio je u ponedjeljak Međunarodni monetarni fond (MMF).

U revidiranom izvješću o pekonomskim izgledima objavljenom u ponedjeljak, MMF je objavio da će prihodi od izvoza nafte u tim zemljama dodatno pasti u 2016., za između 490 i 540 milijardi dolara u odnosu na 2014., kada su cijene nafte bile više. Cijene nafte pale su u januaru na oko 30 dolara za barel,  u odnosu na 115 dolara za barel sredinom 2014. godine.

Direktor MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju Masood Ahmed istaknuo je da će se ti gubici preliti u budžetske deficite i usporavanje ekonomskog rasta, posebno u zemljama kao što je Saudijska Arabija, koja još u znatnoj mjeri ovisi o nafti za financiranje svoje potrošnje.

Iako Saudijska Arabija radi na planovima temeljne rekonstrukcije svoje privrede, prihodi od nafte su prošloj godini i dalje činili 72 posto ukupnih prihoda te zemlje. Saudijska Arabija tako predviđa u ovoj godini budžetski manjak od gotovo 90 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da će ekonomski rast u šest zemalja članica Vijeća za saradnju Zaljevskih zemalja (GCC), odnosno u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Bahreinu, Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usporiti s 3,3 posto u 2015., na 1,8 posto u ovoj godini.  Saudijska Arabija, najveća ekonomija u regiji,  zabilježiće rast od nešto više od 2 posto.

MMF je poticao u tim zemljama reforme usmjerene na suzbijanje javne potrošnje na socijalne programe i pomoći, na koje su građani u Perzijskom zaljevu navikli. Poticao je tako ukidanje subvencija i ograničavanje plata u javnom sektoru, kako bi te zemlje nadoknadile smanjene prihode u budžetima.

Većina zemalja članica GCC-a već je podigla cijene goriva, vode i struje.  Od ostalih zemalja izvoznica nafte koje nisu članice GCC-a, Alžir je takođe nedavno podigao cijene goriva, električne energije i prirodnog plina, a Iran cijene goriva.
„Cijene nafte će se vjerojatno oporaviti, ali se dugo vremena neće vratiti na nivoe koje smo zabilježili  2013. i 2014. godine, što znači da će mnoge zemlje morati smanjiti potrošnju i pokušati povećati prihode izvan naftnog sektora „, rekao je Ahmed za agenciju Associated Press.

 

Izvor: Poslovni dnevnik