Connect with us

PRAVO

Zamjenik ministra pravde BiH na konfrenciji Vijeća Evrope

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić učestvuje na konferenciji ministara pravde i predstavnika pravosuđa 47 članica Vijeća Evrope u Sofiji, čiji cilj je razmatranje različitih aspekata jačanja nezavisnosti pravosuđa u zemljama Evrope.

Objavljeno

 


 

Na konferenciji je predstavljen novi akcioni plan Vijeća Evrope sa kojim se žele podstaknuti sve članice da osiguraju nezavisnost pravosudnog sistema, kroz zakonska rješenja ali i u samoj praksi. Naglašavajući da je u Bosni i Hercegovini nužno nužno unaprjediti osnovne mehanizme  potpune funkcionalnosti i nezavisnosti pravosuđa,  zamjenik ministra pravde je istakao:

„Sa jedne strane zakonodavac mora sudovima osigurati formalno pravnu nezavisnost i finansijsku sigurnost. Na drugoj strani izvršna vlast mora stvoriti ambijent u kojem se sudije biraju, a poslije i odlučuju, potpuno nepristrasno. A kao treći i podjednako važan element, građani moraju vjerovati u sistem pravosuđa“.

„Ako nema povjerenja u cjelokupni sistem institucije gube svoj autoritet. Dakle nije dovoljno da se samo pravda postigne, nego građani moraju i vidjeti da je ona postignuta, kako bi mogli vjerovali u pravosudni sistem“, dodao je Pivić.

U kontekstu zaključaka konferencije, zamjenik ministra pravde BiH će u ponedjeljak u Briselu, zajedno za predstavnicima Evropske Unije, analizirati sadašnje stanje kao i sljedeće korake u reformi pravosuđa Bosne i Hercegovine. „Svaki dan radimo na jačanju našeg pravosudnog sistema i samo tako možemo osigurati vladavinu prava kao jednog od preduslova za napredak socio-ekonomskog stanja i privlačenja investicija u našu zemlju“, zaključio je Pivić. 

Izvor: Privredna štampa

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu