Connect with us

PRAVO

Radnici ostali bez kolektivnih ugovora

Radnici Republike Srpske od danas su ostali bez važećih kolektivnih ugovora, jer socijalni partneri, Savez sindikata RS, Unija udruženja poslodavaca RS i Vlada RS, ni poslije tri mjeseca nisu uspjeli usaglasiti stavove i postići dogovor o novom dokumentu o pravima i obavezama radnika i poslodavaca.

Objavljeno

 


Nakon danas održane sjednice socijalnih partnera, Savez sindikata RS predložio je da postojeći kolektivni ugovori budu produženi na razuman period i do izrade novih, a spominjala se i mogućnost da Vlada RS „posegne“ za članom 134. Zakona o radu i odredi parametre koji bi bili na snazi do postizanja dogovora. „Moramo se suočiti sa činjenicom da su kolektivni ugovori istekli, do potpisivanja novih nismo došli. Slijedi period u kojem se mora funkcionisati normalno i u korist radnika“, rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS. Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kaže da je Sindikat ispoštovao sve obaveze iz Zakona o radu iako je isti donesen protiv njihove volje. „Čak ni danas partneri nisu bili spremni da pregovaraju tako da sam predložila da se važenje postojećih opštih kolektivnih ugovora produži na jedan razuman rok“, rekla je Mišićeva. Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da poslovna zajednica zastupa stav da kolektivne ugovore treba potpisati, ali da pregovori za njih počinju tek sada. „Ništa se spektakularno neće dogoditi prestankom važenja kolektivnih ugovora“, rekao je Trivić pozivajući poslodavce da produže postojeće kolektivne ugovore. Prema nezvaničnim informacijama, o kolektivnim ugovorima ponovo bi moglo biti riječi 28. aprila.

Izvor: NN

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu