Connect with us

PRIVREDA

Analize RS ima potencijal u turizmu, ali nedovoljno obrazovanog kadra

BANJALUKA – U Republici Srpskoj postoje 22 srednjoškolska centra za obuku i obrazovanje profila u turizmu i ugostiteljstvu, koji su većinom smješteni u banjalučkoj regiji, dok je njihov broj u drugim regijama znatno manji i nesrazmjeran u odnosu na turističke vrijednosti tih područja.

Objavljeno

 


Trebinje, Istočno Sarajevo i Foča su područja sa velikim turističkim potencijalom, a nedovoljnim brojem ustanova za obrazovanje stručnog kadra, zaključilo je Ministarstvo trgovine i turizma, pregledom stanja ljudskih resursa u oblasti turizma u Republici Srpskoj. U Srpskoj postoje tri visokoškolske ustanove na kojima se izučava turizam i hotelijerstvo. Strategijom razvoja turizma u Republici Srpskoj do 2020. godine, kao jedan od ciljeva definisan je razvoj ljudskih resursa u oblasti turizma, podrškom turističkim preduzećima, mrežama za učenje, učenju na radnom mjestu, razvoju vještina, praksi na radnom mjestu, te jačanju informacija za podršku donošenja odluka, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma. Svaka aktivnost posebno je razrađena za turističko preduzeće, turističku organizaciju, pružaoce usluga obuke i edukacije, te organa javne uprave, jer je za razvoj ljudskih resursa u turizmu neophodna saradnja svih relevantnih aktera. S obzirom na to da su u oblasti turizma zaposleni ljudi različitih profila i vještina iz Ministarstva ističu da je zapošljavanje i zadržavanje zaposlenih visok prioritet. Budući da je potrebno više kvalifikovanih stručnih kadrova koji moraju da zadovolje različitu turističku ponudu i ispune sve veća očekivanja način da se to postigne je kvalitetno upravljanje ljudskim resursima. „Znatan dio zaposlenih u ovom sektoru radi u kuhinjama, restoranima, barovima, što znači da je potrebno kontinuirano obrazovanje i usavršavanje vještina u ovim oblastima“, navode iz Ministarstva. Ministarstvo trgovine i turizma uradilo je analizu zaposlenih kadrova, kojom su obuhvaćeni zaposleni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske i 20 turističkih organizacija lokalnih zajednica, a na osnovu podataka koji su dostavljeni Ministarstvu evidentirano je ukupno 87 zaposlenih. U turističkim organizacijama 66 odsto zaposlenih ima visoku školsku spremu, a 30 odsto srednju stručnu spremu. Analiza zanimanja pokazuje da je najviše diplomiranih geografa-turizmologa, ekonomista i turizmologa. Što se tiče zvanja zaposlenog kadra u turističkim agencijama, najviše ima diplomiranih geografa-turizmologa i ekonomista, zatim turizmologa, ekonomista turizma i ugostiteljstva, te turističkih i ekonomskih tehničara. „Analiza zaposlenog kadra u hotelima i motelima na osnovu dostavljenih nepotpunih podataka od 460 zaposlenih, u 16 hotela, po osnovu stručne spreme, pokazuje da najveći dio zauzima broj zaposlenih sa srednjom školskom spremom, i to 38 odsto, te kvalifikovani radnici, 28 odsto, dok je sa visokom spremom zaposleno 10 odsto radnika“, navode iz Ministarstva.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu