BiH sve bliže ključnom dogovoru sa MMF-om

0

 

Prema nezvaničnim informacijama, kako se navodi, pregovori su detaljni i iscrpni, ali su učesnici optimistični, uprkos setu pitanja o kojima se žustro pregovara.

– Mislim da ćemo uspjeti do kraja razgovora formirati prihvatljivo Pismo namjere o kojem bi onda Izvršni odbor MMF-a odlučivao – kazao je zvaničnik direktno uključen u pregovore.

Naime, u sklopu dvosedmične posjete BiH, koja je otpočela 10. maja, delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena šefom Misije za BiH Nedimom Ilahijem, juče je održala sastanak s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, a danas počinje razgovore s federalnim vlastima koji će biti posljednji u ovoj misiji.

Zvizdić je istakao da MMF posmatra kao partnersku instituciju koja pomaže BiH u uređenju i konsolidaciji finansijske situacije.

– Novi aranžman sa MMF-om bi donio fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, omogućio nastavak započetih reformskih procesa – saopšteno je.

Šef Misije MMF-a Ilahi rekao da je MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom u reformama te izrazio očekivanje da će neka otvorena pitanja, poput razmjene podataka o poresknim obveznicima između entitetskih poresknih uprava i bolja koordinacija kontrole bankarskog sektora u BiH, biti brzo riješena.

Ipak, kako nezvanično saznaje „Avaz“, s obzirom na to da je ispunjen jedan od glavnih uvjeta, a to je likvidacija „Banke Srpske“, izvjesno je da će BiH dobiti novi kreditni aranžman, koji bi uveliko pomogao i održao zamah koji trenutno ima reformski proces, a samim tim bilo bi olakšanp provođenje svih obaveza na putu ka EU, ali i NATO-u.

– MMF se interesovao i za novi borački zakon čija je priprema u toku. Oni se žestoko protive bilo kakvim novim izdvajanjima za naknade fizičkim licima. Takođe, interesuje ih i zakon o uvezivanju radnog staža. Ali, intenzivno se radi na otklanjanju sumnji i idemo u dobrom pravcu – rekao je sagovornik.

„Avaz“ također piše da će MMF najvjerovatnije prihvatiti i zahtjev bh. vlasti, i to da se rok otplate s tri produži na pet godina, čime ova institucija dobija i veću garanciju povrata novca, a BiH će lakše podnijeti finansijski teret. Prema ranije dogovorenoj dinamici, BiH će sukcesivno povlačiti novac, koji će omogućiti stabilnost budžeta i razvojni zamah.

 

Izvor: Fena