Japan izbjegao recesiju, BDP porastao 0,4 odsto

0

 

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana porastao je za 0,4 odsto u periodu od januara do kraja marta ove godine u odnosu na prethodni kvartal, ili 1,7 procenata na godišnjem nivou, poslije pada u posljednjem tromjesječju 2015. godine.

Oporavak potrošnje stanovništva pomogao je u postizanju boljih rezultata od očekivanih, ali je tome doprinijela i prestupna godina dodavši još jedan dan kako za proizvodnju, tako i za potrošnju.

Najnoviji podaci o BDP-u će, navodi Frans pres, ponovo staviti u fokus planove japanskog premijera Šinza Abea za novo povećanje poreza na promet.

Lokalni mediji sugerišu da će Abe odgoditi podizanje ovog poreza zbog zabrinutosti da bi to moglo da naškodi ionako krhkoj ekonomiji, i navode kao argument to da je prethodno povećanje PDV-a 2014. godine – koje je trebalo da olakša otplatu i smanjenje ogromnog nacionalnog duga zemlje – bilo krivac za ulazak u kratku recesiju.

Međunarodni monetarni fond je prošlog mjeseca snizio prognozu rasta Japana sa prethodnih 1,0 odsto na 0,5 procenata, upozorivši da bi inflacija mogla da sklizne u minus ove godine, podseća francuska agencija.