Prebijanje duga već prijavilo 700 firmi

0

 

Druga runda prebijanja dugova biće sprovedena danas poslije 16 časova, do kada je moguće prijaviti obaveze dosjele do 1. aprila.

Učesnici će sutra i u petak moći zaključivati multilateralne cesije, ciljane dodatne kompenzacije ili prodavati potraživanja.

Organizatori multilateralne kompenzacije i privrednici očekuju veći broj učesnika i iznos prebijenih dugova u odnosu na premijernu kompenzaciju sprovedenu u novembru prošle godine.

Osim bolje informisanosti o ovom procesu boljem rezultatu bi trebalo doprinijeti i učešće firmi u stečaju i likvidaciji koje će se prvi put naći u sistemu.

Na taj način će preduzeća u stečaju koja se nalaze pred gašenjem prebijanjem dugova uvećati stečajnu masu, što će omogućiti da u većoj mjeri budu isplaćena dugovanja povjeriocima, dok će firme koje se nalaze u procesu reorganizacije uz dodatna sredstva lakše stati na noge.

Novina u odnosu na prvu kompenzaciju je i da su se privredni subjekti čije sjedište nije na teritoriji RS mogli na dobrovoljnoj osnovi registrovati u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije na Banjalučkoj berzi.

Za razliku od njih preduzeća sa sjedištem u Srpskoj su obavezna da prijave svoje obaveze.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić nije mogao potvrditi koliki je iznos obaveza prijavljen, s obzirom na to da nisu obrađene sve prijave i da su one omogućene do samog početka kompenzacije.

– Još nismo unijeli sve podatke u bazu pa ne mogu sa sigurnošću reći koliko je obaveza prijavljeno – kaže Božić.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević kaže da je uključivanje dugovanja firmi u stečaju i likvidaciji u sistem prebijanja dugova ne samo poželjno, već neophodno.

– Mislim da će kompenzacija ispuniti očekivanja i da će biti prebijen još veći iznos duga nego u prvoj rundi, što će ujedno omogućiti firmama da iz uvećane likvidacione ili stečajne male lakše isplate povjerioce – kaže Kovačević.

U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije, koje su realizovane od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine prebijeno je 164,26 miliona KM duga, a čak tri četvrtine tog iznosa se odnosilo na javni sektor.

Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprovođene dva puta godišnje, a planirani termini su april i oktobar.

Izbjegavanje obaveze

Iznos prebijenog duga u prvoj multilateralnoj kompenzaciji bi bio znatno veći da su svi subjekti prijavili obaveze.

Za kontrolu prijavljivanja obaveza u sistem multilateralne kompenzacije zadužena je Poreska uprava RS, koja na raspolaganju ima i kazne od 100 do 10.000 maraka za one koji ne ispune tu zakonsku obavezu.

 

Izvor: Glas Srpske