CG pred blokadom: Ugostitelji zatvaraju lokale?

0

Nakon što su taksisti najavili da će blokirati ulice Budve, zbog astronomskih cijena zakupa taksi stajališta slično bi mogli da urade i ugostitelji koji imaju lokale unutar i oko Staroga grada. Naime, Opština je donošenjem novog cjenovnika zakupa opštinske zemlje u kontakt zoni Starog grada i unutar bedema, gdje je posebno naznačila, cijene za tende, što do sada nije bio slučaj, izazvala pravi revolt među ugostiteljima. Ugostitelji okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve spremni su na protest. Kako je rečeno, za danas je zakazan Upravni odbor udruženja na kome će se donjeta odluka, kojom će “uzvratiti Opštini zbog novih nameta“, pominje se i mogućnost zatvaranja lokala. Opštna je ove godine predvidjela da unutar i oko bedena u samom srcu Budve, bude 29 ugostiteljskih terasa, a od izdavanja u zakup opštinskog zemljišta očekcuju da prihoduju oko 350.000 evra. Do sada nije bila propisana komunalna taksa za zakup natkrivenog prostora u kontakt zoni i unutar Starog grada za natkrivene ugostiteljske terase, jer konzervatorskim uslovima, pošto je reč o spomeniku kulture, tende nisu mogle biti postavljane. Međutim, gotovo svaka od terasa, umjesto suncobrana ima statične tende.

Po ugledu na cjenovnik za ostala gradska područja, gdje su ugostitelji plaćali više cijene za natkrivene terase nego one koje nemaju tende, to je prvi put ove godine da uvode cjenovnik i za starogradsko područje. Skupština je početkom sedmice glasovima vladajuće koalicije donela Odluku o utvrđivanju početne cene zakup zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je uvedena i naplata za tende oko i unutar Staroga grada. I do 35 evra po kvadratu Cjenovnikom je predviđeno da vlasnici lokala, koji budu radili šest mjeseci, plaćaju za natkrivenu ugostiteljsku terasu tokom jula i avgusta 35 evra po kvadratu, ili 1,13 evra po danu. Lokali koji rade tokom cele godine plaćaće 30 evra po kvadratu.

Za jun i septembar cena je 25 evra po kvadratu tende za terase koje rade pola godine, odnosno 20 evra po kvadratu za lokale koji rade tokom cele godine. Za ostale mesece je 15, odnosno 10 evra po kvadratu. Ugostitelji koji na svojim terasama u Starom gradu i van njega nemaju tende plaćaće za jul i avgust 25, odnosno 17 evra, u zavisnosti da li rade pola ili celu godinu. Cena zakupa opštinske zemlje za terase koje nisu natkrivene za jun i spetembar je 15 evra, odnosno 10 evra, dok za maj i oktobar je 10 evra odnosno osam evra po kvadratu u zavisnosti od dužine poslovanja.

Izvor: Nezavisne novine