Dionica Facebooka u godinu dana porasla za gotovo 50 posto

0

 

Američki S&P 500 indeks od početka godine porastao je 3,20% i nalazi se samo 1,50% ispod najviše razine u povijesti koju je dosegnuo sredinom prošle godine.

Uzrok rasta je ponovni interes za ulaganje u dionice nakon smirivanja panike koja se početkom godine sa kineskog dioničkog tržišta počela širiti globalnim financijskim tržištima, ali i očekivanje da će američka centralna banka ovog ljeta ponovno podići kamatne stope, što će biti još jedan znak da je gospodarska situacija u SAD-u vrlo dobra, smatraju analitičari Admiral Marketsa.

Cijena mnogih američkih dionica rasla je mnogo više od S&P 500 indeksa. Od popularnih dionica treba izdvojiti dionicu Facebooka kojoj je cijena od početka godine porasla 12,40%, a u posljednjih godinu dana čak 48,69%. Razlog ovako visokog rasta su odlični poslovni rezultati.

Naime, u 2015. godini kompanija je ostvarila 3,68 milijardi USD neto profita, a ove godine očekuje se mnogo više. U prvom kvartalu ove godine profit je iznosio 1,51 milijardu USD, te ukoliko se ponovi u preostala tri kvartala, na razini godine iznosit će više od 6 milijardi USD.
Značajan porast cijene od početka godine imale su i dionice ExxonMobila, najveće američke naftne kompanije, kojoj prihodi rastu na temelju naglog rasta cijene nafte u posljednjih nekoliko mjeseci. Cijena dionice ExxonMobila porasla je 15,23% od početka godine.

Twitter u godinu dana pao za gotovo 60 posto

S druge strane, postoje i dionice kojima cijena pada usprkos dobrom stanju na tržištima kapitala. Najpopularnija među njima je dionica Twittera, koja je od početka godine izgubila 32,07%, a u posljednjih godinu dana čak 58,78% vrijednosti. Razlog značajnog pada cijene dionice je loš poslovni rezultat. Naime, za razliku od Facebooka, Twitter ne ostvaruje profit koji bi opravdao visoku cijenu dionice. U 2015. godini profit je iznosio 7 milijuna USD, ali ako se uzme u obzir i rezultat iz prethodnih godina, od 2011. godine kompanija je napravila gubitak od 2 milijarde USD. U bliskoj budućnosti Twitter će vjerojatno uspjeti poslovati sa profitom i postepeno ga povećavati, no pitanje je hoće li uspjeti zadovoljiti ogromne apetite investitora koji su očito izgubili strpljenje i sada masovno prodaju dionice.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u tijeku godine cijene američkih dionica u prosjeku porasti. Na temelju dobrog stanja u američkom gospodarstvu i politike američke centralne banke, investitori će vjerojatno nastaviti ulagati u pojedine dionice i indekse te im na taj način dizati vrijednost. Samo je pitanje vremena kada će SP500 indeks ponovno dosegnuti rekordno visoku vrijednost.

Kada su u pitanju pojedine dionice, najbolja strategija ulaganja i dalje će biti ulaganje u dionice kompanija koje već imaju značajne prihode i kojima cijena dionica nije precijenjena. Ulaganje u dionice tehnoloških kompanija, koje su u pravilu značajno precijenjene i koje ovise o potencijalnim velikim prihodima u budućnosti, može biti vrlo profitabilno kao što pokazuje primjer Facebooka, ali i vrlo rizično, što pokazuje primjer Twittera u posljednjih nekoliko godina.

 

Izvor: Manager.ba