Connect with us

FINANSIJE

Dionica Facebooka u godinu dana porasla za gotovo 50 posto

Nakon naglog pada početkom godine, cijene dionica na razvijenim tržištima počele su naglo rasti i u prosjeku se nalaze vrlo blizu razine na kojoj su bile krajem prošle godine.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Američki S&P 500 indeks od početka godine porastao je 3,20% i nalazi se samo 1,50% ispod najviše razine u povijesti koju je dosegnuo sredinom prošle godine.

Uzrok rasta je ponovni interes za ulaganje u dionice nakon smirivanja panike koja se početkom godine sa kineskog dioničkog tržišta počela širiti globalnim financijskim tržištima, ali i očekivanje da će američka centralna banka ovog ljeta ponovno podići kamatne stope, što će biti još jedan znak da je gospodarska situacija u SAD-u vrlo dobra, smatraju analitičari Admiral Marketsa.

Cijena mnogih američkih dionica rasla je mnogo više od S&P 500 indeksa. Od popularnih dionica treba izdvojiti dionicu Facebooka kojoj je cijena od početka godine porasla 12,40%, a u posljednjih godinu dana čak 48,69%. Razlog ovako visokog rasta su odlični poslovni rezultati.

Naime, u 2015. godini kompanija je ostvarila 3,68 milijardi USD neto profita, a ove godine očekuje se mnogo više. U prvom kvartalu ove godine profit je iznosio 1,51 milijardu USD, te ukoliko se ponovi u preostala tri kvartala, na razini godine iznosit će više od 6 milijardi USD.
Značajan porast cijene od početka godine imale su i dionice ExxonMobila, najveće američke naftne kompanije, kojoj prihodi rastu na temelju naglog rasta cijene nafte u posljednjih nekoliko mjeseci. Cijena dionice ExxonMobila porasla je 15,23% od početka godine.

Twitter u godinu dana pao za gotovo 60 posto

Reklama

S druge strane, postoje i dionice kojima cijena pada usprkos dobrom stanju na tržištima kapitala. Najpopularnija među njima je dionica Twittera, koja je od početka godine izgubila 32,07%, a u posljednjih godinu dana čak 58,78% vrijednosti. Razlog značajnog pada cijene dionice je loš poslovni rezultat. Naime, za razliku od Facebooka, Twitter ne ostvaruje profit koji bi opravdao visoku cijenu dionice. U 2015. godini profit je iznosio 7 milijuna USD, ali ako se uzme u obzir i rezultat iz prethodnih godina, od 2011. godine kompanija je napravila gubitak od 2 milijarde USD. U bliskoj budućnosti Twitter će vjerojatno uspjeti poslovati sa profitom i postepeno ga povećavati, no pitanje je hoće li uspjeti zadovoljiti ogromne apetite investitora koji su očito izgubili strpljenje i sada masovno prodaju dionice.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u tijeku godine cijene američkih dionica u prosjeku porasti. Na temelju dobrog stanja u američkom gospodarstvu i politike američke centralne banke, investitori će vjerojatno nastaviti ulagati u pojedine dionice i indekse te im na taj način dizati vrijednost. Samo je pitanje vremena kada će SP500 indeks ponovno dosegnuti rekordno visoku vrijednost.

Kada su u pitanju pojedine dionice, najbolja strategija ulaganja i dalje će biti ulaganje u dionice kompanija koje već imaju značajne prihode i kojima cijena dionica nije precijenjena. Ulaganje u dionice tehnoloških kompanija, koje su u pravilu značajno precijenjene i koje ovise o potencijalnim velikim prihodima u budućnosti, može biti vrlo profitabilno kao što pokazuje primjer Facebooka, ali i vrlo rizično, što pokazuje primjer Twittera u posljednjih nekoliko godina.

 

Izvor: Manager.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu