Connect with us

FINANSIJE

SAD nisu više najkonkurentnija svjetska ekonomija

Sjedinjene Države su predale svoj status najkonkurentnije svjetske ekonomije kineskom Hong Kongu i Švicarskoj, pokazuje izvještaj IMD World Competitiveness Center-a.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Centar IMD World Competitiveness, istraživačka grupa unutar IMD poslovne škole, objavljuje rangiranje svake godine od 1989., koje je široko priznato kao vodeća godišnja ocjena konkurentnosti zemalja.

Izdanje za 2016. pokazuje da je Hong Kong prvi, Švicarska druga, SAD treći, dok top 10 najkonkurentnijih ekonomija zaključuju Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada.

Profesor Arturo Bris, direktor IMD World Competitiveness centra, rekao je da su dosljedna predanost povoljnom poslovnom okruženju u Hong Kongu i švicarska mala veličina i predanost kvaliteti zaslužni za njihovo uvrštenje na vrh liste.

„SAD i dalje imaju najbolji ekonomski rezultat u svijetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri ocjeni konkurentnosti“, rekao je on.

„Zajednički obrazac među svim zemljama u prvih 20 je njihov fokus na prijateljske poslovne propise, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije.“

Reklama

Vodeći bankarski i financijski centar, kineski Hong Kong, potiče inovacije kroz nisko i jednostavno oporezivanje i ne nameće nikakva ograničenja na tokove kapitala u teritoriju ili van nje. Hong Kong je također kapija za direktna strana ulaganja u Kini, najnovijoj svjetskoj ekonomskoj velesili, a omogućuje tvrtkama da pristupe globalnim tržištima kapitala.

Ako se izuzmu Hong Kong i Singapur, istraživanje, međutim, pokazuje da je azijska konkurentnost pala značajno u ukupnom poretku od objavljivanja prošlogodišnjeg izvještaja.

Tajvan, Malezija, Južna Koreja i Indonezija su pretrpjeli značajne padove sa svojih pozicija u 2015., a Kina je za dlaku zadržala svoje mjesto u prvih 25.

Istraživanje otkriva da su neke od najimpresivnijih koraka u Europi napravile zemlje na istoku, među njima Latvija, Slovačka, ali i Slovenija.

U rangiranju koje obuhvaća 61 zemlju, Slovenija je zabilježila napredak za šest mjesta, sa 49. na 43. poziciju.

Bosne i Hercegovine nema na listi, a od zemlja regije rangirana je još jedino Hrvatska, koja je 58., zadržavši istu poziciju kao i u prošlogodišnjem rangiranju.

Reklama

Zapadnoeuropske ekonomije i dalje se popravljaju, a istraživači naglašavaju postkrizni oporavak javnog sektora kao ključnog pokretača, prenosi Indikator.ba.

Svako rangiranje se temelji na analizi više od 340 kriterija koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomske uspješnosti, učinkovitosti vlade, poslovne učinkovitosti i infrastrukture.

 

Izvor: Biznis.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu