Connect with us

PRAVO

Dom naroda PS BiH: Na dnevnom redu zakon o ustavnom sudu

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu ustupe mjesta domaćim.

Objavljeno

 


 

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, kojim je predviđeno da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači srpski delegati u Domu naroda, još u februaru dobili su negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, jer su bošnjački i hrvatski članovi komisije bili protiv principa predloženih zakona.

Prethodno je Predstavnički dom odbacio oba zakonska prijedloga čije su usvajanje inicirali predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što je Ustavni sud glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara nije u skladu sa Ustavom.

Na dnevnom redu je i zahtjev hrvatskog delegata Marija Karamatića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji predviđa odlazak u penziju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u ratu proveli najmanje tri godine i imaju 20 godina penzionog staža.

Pred delegatima će se naći i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, te Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, koje je predložio Savjet ministara.

Reklama

Na dnevnom redu su i izvještaji više institucija BiH o radu u prošloj godini.

Početak sjednice rezervisan je za delegatska pitanja.

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu