Dom naroda PS BiH: Na dnevnom redu zakon o ustavnom sudu

0

 

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, kojim je predviđeno da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači srpski delegati u Domu naroda, još u februaru dobili su negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, jer su bošnjački i hrvatski članovi komisije bili protiv principa predloženih zakona.

Prethodno je Predstavnički dom odbacio oba zakonska prijedloga čije su usvajanje inicirali predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što je Ustavni sud glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara nije u skladu sa Ustavom.

Na dnevnom redu je i zahtjev hrvatskog delegata Marija Karamatića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji predviđa odlazak u penziju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u ratu proveli najmanje tri godine i imaju 20 godina penzionog staža.

Pred delegatima će se naći i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, te Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, koje je predložio Savjet ministara.

Na dnevnom redu su i izvještaji više institucija BiH o radu u prošloj godini.

Početak sjednice rezervisan je za delegatska pitanja.

 

Izvor: Srna