Nedostaje zakon o dronovima

0

 

Međutim, potencijalni problem je to što korištenje dronova u Bosni i Hercegovini još nije zakonski regulisano.

Al Jazeerina ekipa donosi priču o mogućnosti upotrebe dronova prilikom uništavanja zaostale protivtenkovske mine u blizini Sarajeva.

Prije eksplozije, članovi Federalne uprave Civilne zaštite dronom provjeravaju cijeli teren, kako bi se uvjerili da nema civila. Nakon uništavanja, dronom provjeravaju je li sve bezbjedno za uklanjanje ostataka. Kažu da im nova praksa znatno olakšava posao i čini ga sigurnijim.

„Konkretno, da bismo ovu površinu nadzirali efikasno sa zemlje, bilo bi nam potrebno šest ljudi. Ovdje smo to uradili sa dva čovjeka i operaterom drona“, objašnjava Sead Vrana iz Civilne zaštite.

Obuka i ulaganje u opremu

Operateri vježbaju i za akcije spašavanja, kojih je, kako kažu, sve više. Letielice koriste u potragama za nestalim u rijekama, na planinama i drugim terenima, gdje može pomoći nadgledanje iz zraka. Dva operatera su sa četiri drona pomagali u akcijama širom Bosne i Hercegovine, a smatraju da rezultati zavise upravo od obuke i ulaganja u opremu.

„Koliko nam materijalni uslovi budu dozvoljavali, toliko ćemo se širiti i raditi i na kraju krajeva pomoći u budućnosti i nama i cijeloj zajednici“, kaže Jasmin Geko iz Civilne zaštite.

„Iako Federalna uprava Civilne zaštite intenzivira korištenje dronova u svojim akcijama, ova oblast u Bosni i Hercegovini još nije zakonski uređena. Još se ne zna ko, kada i pod kojim uslovima može koristiti dronove“, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

U nadležnoj agenciji kažu da će do kraja godine izraditi propis kojim će to biti definisano. O tome razgovaraju s predstavnicima sigurnosih agencija, avioindustrije i operatora letielica.

„Cilj nam je naći što optimalnije rješenje u tom budućem propisu, koji će podmiriti i pomiriti sve zahtjeve, kako operatora, tako i drugih učesnika u vazdušnom saobraćaju, ali i ljudi na zemlji u pogledu zaštite njihovog zdravlja, života, privatnosti…“, najavljuje Aleksandar Lalović, glasnogovornik Agencije za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine.

‘Moramo imati dozvolu – juče’

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se budućim pravilnikom ne smije ugroziti njihov rad, odnosno nova praksa korištenja dronova.

„Upravo, naprimjer, na kojim visinama možemo raditi, na kojoj blizini do nekih objekata možemo raditi… Znači, pogotovo u blizini aerodroma, blizina nekih posebnih objekata, čuvanih objekata, nekad dobijanje posebnih dozvola da bismo ikako letili. Pogotovo u našem poslu, mi moramo imati tu dozvolu, bukvalno rečeno, jučer“, ukazuje Solak.

Dodaje da Federalna uprava Civilne zaštite planira nabavljati i veće letilice. Cilj im je da se približe evropskim standardima, gdje je ova oblast zakonski uređena i prepoznata kao višestruko korisna.

Izvor: Al Jazeera