Connect with us

PRAVO

Duhanskim kompanijama odzvonilo, stiže nikad strožiji zakon

Najviši evropski sud u srijedu je podržao strogi evropski nacrt zakona o standardizovanju kutija cigareta i zabrani reklamiranje e-cigareta, čime je utrt put za usvajanje zakona krajem ovog mjeseca.

Objavljeno

 


 

Evropski sud pravde (ECJ) odbacio je žalbu kompanija Philip Morris International i British American Tobacco, što će se vjerojatno odraziti na profit duvanske industrije.

„Sud zaključuje da, osiguravajući da svaka kutija i svako vanjsko pakovanje nose zdravstvena upozorenja. Zakonodavstvo EU nije išlo van granica onog što je odgovarajuće i potrebno“, kaže se u odluci suda.

Pravni postupak koji su podržali i Japan Tobacco International i Imperial Brands time je gotov i Direktiva o duvanskim proizvodima stupit će na snagu 20. maja, uz period od godinu dana tokom kojeg se smiju prodavati stare zalihe.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu