Connect with us

PRAVO

Nova carinska pravila EU za trgovce

Nova carinska pravila stupila su danas na snagu u Evropskoj uniji (EU) da bi se olakšalo poslovanje trgovinskih preduzeća, saopštila je Evropska komisija.

Objavljeno

 


„Ta pravila će takodje bolje štititi potrošače od ilegalne i krivotvorene robe“, navodi se u saopštenju Komisije.

Novi carinski propis znatno je izmijenjen u odnosu na carinsko zakonodavstvo koje je bilo na snazi od 1992. godine.

„Novi propis otvara put za upotrebu novih i naprednijih kompjuterskih sistema koji brže pružaju podatke o kvalitetu robe kojom se trguje i omogućavaju tesnu koordinaciju upravnih vlasti zemalja članica“, navela je Evropska komisija.

Carinska unija, kao temelj EU, od suštinske je važnosti za pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Čim su carinske formalnosti završene u jednoj zemlji, roba može slobodno da cirkuliše na teritoriji cijele Unije, na osnovu principa da sve zemlje primjenjuju ista pravila.

„Carinske službe aktivno učestvuju u zaštiti, odnosno borbi protiv terorizma jer mogu da otkriju šverc oružja, kao i umjetničkih dijla i kulturnih dobara. Te službe štite potrošače i od robe koja ugrožava bezbijednost i zdravlje“, dodala je Evropska komisija.

 

Reklama

Izvor: Beta

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu