Evropa ne odustaje – svima po 500 evra

0

 

Brojne države u Evropi, uključujući i Hrvatsku, trenutno umjesto inflacije imaju deflaciju – koja može biti izrazito opasna na dugi rok, javlja Independent.

Kako cijene robe i usluga padaju, poslodavci više ne mogu da priušte da održe plate na istom nivou, pa dolazi do otkaza i rezanja plata, što tjera ekonomiju u dalji kolaps.

Jedno od rješenja za problem deflacije je i „novac iz helikoptera“, koncept koji je prvi ponudio ekonomista Milton Fridman 1969. godine.

Prema Fridmanu, centralne banke uvijek mogu da održe zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju uvijek stoji štampanje novčanica i ‘bacanje novca iz helikoptera na izgladnjelu ekonomiju’.

Postoji nekoliko modela za iskorišćavanje takvog novca, od kojih je najjednostavniji i najegalitarniji djeljenje fiksnog novčanog iznosa svim građanima, na primjer 500 evra svima u EU.

Ideju je prije dva dana ponovno aktualizovao lord Ader Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge, na londonskoj konferenciji o transformisanju finansija.

“Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bismo trebali da razmislimo o novcu iz helikoptera”, rekao je.

Čelnik Evropske centralne banke Mario Dragi prije dva mjeseca je i sam izrazio zanimanje za ideju novca iz helikoptera, koju je nazvao „zanimljivim konceptom“.

Ipak, ekonomisti upozoravaju kako se ne radi o rješenju za sve probleme, već potencijalnom dijelu većeg plana za oživljavanje posrnulih privreda.

“Ne bismo to smjeli da smatramo ludom idejom, ali nije ni lijek za sve bolesti”, rekao je Ader.

“Treba nam kao dio kutije sa alatima. Jednom kada ga imamo u kutiji, trebamo da ga oprezno koristimo, ali ne smijemo da ga smatramo neprihvatljivim”, dodaje on.

 

Izvor: B92