Connect with us

FINANSIJE

Prebijeno oko 80 miliona KM duga

BANJALUKA – U drugoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je održana u RS, prebijeno je oko 80 miliona maraka međusobnih obaveza, nezvanično je potvrđeno „Nezavisnim“.

Objavljeno

 


Izvor:

Očekuje se da bi taj iznos trebalo da bude i veći pošto su i danas predviđene dodatne multilateralne kompenzacije i cesije. Privrednici ističu da i ova multilateralna kompenzacija dijelom smanjuje nelikvidnost privrede, dok je, prema mišljenju ekonomista, iznos prebijenog duga vrlo mali, ako se uzme u obzir da su ukupne obaveze privrede u RS oko 15,5 milijardi maraka.

Iz Banjalučke berze, koja je organizator Sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, juče su rekli da je u drugoj multilateralnoj kompenzaciji prijavljeno ukupno 973.532.077 maraka obaveza. Naveli su i da su 1.562 učesnika prijavila obaveze, od kojih je obaveze i potraživanja kompenzovalo 1.059 učesnika. „Učesnici su na registrovane adrese elektronske pošte dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Oni mogu do 23. maja do 16 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Nakon perioda za ispravke dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji“, rekli su iz Banjalučke berze i dodali da će 23. maja nakon 16 časova saopštiti konačne rezultate kompenzacije.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da se može reći da je druga multilateralna kompenzacija uspjela jer je koliko-toliko smanjen dug, ali je naglasio da će konačan stav biti iznesen kada budu poznati i konačni rezultati. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da je Zakon o multilateralnim kompenzacijama i cesijama donesen na inicijativu Komore, sa ciljem smanjenja nelikvidnosti, kao osnovnog problema privrede. „Koliki je problem nelikvidnost, govore podaci po kojima kupci u zemlji duguju više od 2,7 milijardi maraka, što ima tendenciju rasta u odnosu na 2014. godinu. Taj problem se jednim dijelom može smanjiti upravo multilateralnom kompenzacijom“, rekao je Blagojević. On je naglasio da je zbog toga jako važno da ove kompenzacije i u budućnosti budu nastavljene, kako bi se smanjile te međusobne obaveze pravnih lica u RS.

S druge strane, Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, kazao je da iznos prebijenih obaveza u ovoj kompenzaciji praktično ne znači ništa i ne doprinosi previše poboljšanju likvidnosti privrede u RS. „Dug privrede RS iznosi 15 milijardi maraka i šta znači oko 80 miliona maraka prebijenih dugovanja prema 15 milijardi, apsolutno ništa“, smatra Duduković. S druge strane, on je upozorio i na problem što budžetske institucije ne učestvuju u potpunosti u multilateralnim kompenzacijama, pa se ne može sve iskompenzovati. „Da budžetski korisnici u potpunosti učestvuju, onda bi multilateralna kompenzacija zaista imala smisla. U ovakvoj situaciji premali iznos se zatvara i ništa značajno ne poboljšava likvidnost ukupne privrede“, rekao je Duduković. Podsjećamo da su za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju, koja je po odluci Vlade RS sprovedena u periodu od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, učesnici prijavili ukupno 1.008.656.364 KM obaveza. Od ukupno prijavljenih obaveza bilo je moguće kompenzovati 389.200.686 KM, ako se uzmu u obzir potraživanja učesnika. Tako su u tri multilateralne kompenzacije, koje su izvršene 30. oktobra, te 3. i 6. novembra, kompenzovane obaveze u iznosu od 164.261.603 KM, što predstavlja 16,3 odsto od prijavljenih, odnosno 42,2 odsto od iznosa obaveza koje je bilo moguće kompenzovati. Brojke: 15,5 milijardi maraka iznose obaveze privrede RS 973.532.077 maraka obaveza prijavljeno u drugoj kompenzaciji 1.562 učesnika prijavila obaveze 1.059 učesnika kompenzovalo obaveze i potraživanja

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu