Connect with us

FINANSIJE

Prebijeno oko 80 miliona KM duga

BANJALUKA – U drugoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je održana u RS, prebijeno je oko 80 miliona maraka međusobnih obaveza, nezvanično je potvrđeno „Nezavisnim“.

Objavljeno

 


Očekuje se da bi taj iznos trebalo da bude i veći pošto su i danas predviđene dodatne multilateralne kompenzacije i cesije. Privrednici ističu da i ova multilateralna kompenzacija dijelom smanjuje nelikvidnost privrede, dok je, prema mišljenju ekonomista, iznos prebijenog duga vrlo mali, ako se uzme u obzir da su ukupne obaveze privrede u RS oko 15,5 milijardi maraka.

Iz Banjalučke berze, koja je organizator Sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, juče su rekli da je u drugoj multilateralnoj kompenzaciji prijavljeno ukupno 973.532.077 maraka obaveza. Naveli su i da su 1.562 učesnika prijavila obaveze, od kojih je obaveze i potraživanja kompenzovalo 1.059 učesnika. „Učesnici su na registrovane adrese elektronske pošte dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Oni mogu do 23. maja do 16 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Nakon perioda za ispravke dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji“, rekli su iz Banjalučke berze i dodali da će 23. maja nakon 16 časova saopštiti konačne rezultate kompenzacije.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da se može reći da je druga multilateralna kompenzacija uspjela jer je koliko-toliko smanjen dug, ali je naglasio da će konačan stav biti iznesen kada budu poznati i konačni rezultati. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da je Zakon o multilateralnim kompenzacijama i cesijama donesen na inicijativu Komore, sa ciljem smanjenja nelikvidnosti, kao osnovnog problema privrede. „Koliki je problem nelikvidnost, govore podaci po kojima kupci u zemlji duguju više od 2,7 milijardi maraka, što ima tendenciju rasta u odnosu na 2014. godinu. Taj problem se jednim dijelom može smanjiti upravo multilateralnom kompenzacijom“, rekao je Blagojević. On je naglasio da je zbog toga jako važno da ove kompenzacije i u budućnosti budu nastavljene, kako bi se smanjile te međusobne obaveze pravnih lica u RS.

S druge strane, Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, kazao je da iznos prebijenih obaveza u ovoj kompenzaciji praktično ne znači ništa i ne doprinosi previše poboljšanju likvidnosti privrede u RS. „Dug privrede RS iznosi 15 milijardi maraka i šta znači oko 80 miliona maraka prebijenih dugovanja prema 15 milijardi, apsolutno ništa“, smatra Duduković. S druge strane, on je upozorio i na problem što budžetske institucije ne učestvuju u potpunosti u multilateralnim kompenzacijama, pa se ne može sve iskompenzovati. „Da budžetski korisnici u potpunosti učestvuju, onda bi multilateralna kompenzacija zaista imala smisla. U ovakvoj situaciji premali iznos se zatvara i ništa značajno ne poboljšava likvidnost ukupne privrede“, rekao je Duduković. Podsjećamo da su za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju, koja je po odluci Vlade RS sprovedena u periodu od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, učesnici prijavili ukupno 1.008.656.364 KM obaveza. Od ukupno prijavljenih obaveza bilo je moguće kompenzovati 389.200.686 KM, ako se uzmu u obzir potraživanja učesnika. Tako su u tri multilateralne kompenzacije, koje su izvršene 30. oktobra, te 3. i 6. novembra, kompenzovane obaveze u iznosu od 164.261.603 KM, što predstavlja 16,3 odsto od prijavljenih, odnosno 42,2 odsto od iznosa obaveza koje je bilo moguće kompenzovati. Brojke: 15,5 milijardi maraka iznose obaveze privrede RS 973.532.077 maraka obaveza prijavljeno u drugoj kompenzaciji 1.562 učesnika prijavila obaveze 1.059 učesnika kompenzovalo obaveze i potraživanja

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu