Prebijeno oko 80 miliona KM duga

0

Očekuje se da bi taj iznos trebalo da bude i veći pošto su i danas predviđene dodatne multilateralne kompenzacije i cesije. Privrednici ističu da i ova multilateralna kompenzacija dijelom smanjuje nelikvidnost privrede, dok je, prema mišljenju ekonomista, iznos prebijenog duga vrlo mali, ako se uzme u obzir da su ukupne obaveze privrede u RS oko 15,5 milijardi maraka.

Iz Banjalučke berze, koja je organizator Sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, juče su rekli da je u drugoj multilateralnoj kompenzaciji prijavljeno ukupno 973.532.077 maraka obaveza. Naveli su i da su 1.562 učesnika prijavila obaveze, od kojih je obaveze i potraživanja kompenzovalo 1.059 učesnika. „Učesnici su na registrovane adrese elektronske pošte dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Oni mogu do 23. maja do 16 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Nakon perioda za ispravke dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji“, rekli su iz Banjalučke berze i dodali da će 23. maja nakon 16 časova saopštiti konačne rezultate kompenzacije.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da se može reći da je druga multilateralna kompenzacija uspjela jer je koliko-toliko smanjen dug, ali je naglasio da će konačan stav biti iznesen kada budu poznati i konačni rezultati. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da je Zakon o multilateralnim kompenzacijama i cesijama donesen na inicijativu Komore, sa ciljem smanjenja nelikvidnosti, kao osnovnog problema privrede. „Koliki je problem nelikvidnost, govore podaci po kojima kupci u zemlji duguju više od 2,7 milijardi maraka, što ima tendenciju rasta u odnosu na 2014. godinu. Taj problem se jednim dijelom može smanjiti upravo multilateralnom kompenzacijom“, rekao je Blagojević. On je naglasio da je zbog toga jako važno da ove kompenzacije i u budućnosti budu nastavljene, kako bi se smanjile te međusobne obaveze pravnih lica u RS.

S druge strane, Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, kazao je da iznos prebijenih obaveza u ovoj kompenzaciji praktično ne znači ništa i ne doprinosi previše poboljšanju likvidnosti privrede u RS. „Dug privrede RS iznosi 15 milijardi maraka i šta znači oko 80 miliona maraka prebijenih dugovanja prema 15 milijardi, apsolutno ništa“, smatra Duduković. S druge strane, on je upozorio i na problem što budžetske institucije ne učestvuju u potpunosti u multilateralnim kompenzacijama, pa se ne može sve iskompenzovati. „Da budžetski korisnici u potpunosti učestvuju, onda bi multilateralna kompenzacija zaista imala smisla. U ovakvoj situaciji premali iznos se zatvara i ništa značajno ne poboljšava likvidnost ukupne privrede“, rekao je Duduković. Podsjećamo da su za prvu obaveznu multilateralnu kompenzaciju, koja je po odluci Vlade RS sprovedena u periodu od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, učesnici prijavili ukupno 1.008.656.364 KM obaveza. Od ukupno prijavljenih obaveza bilo je moguće kompenzovati 389.200.686 KM, ako se uzmu u obzir potraživanja učesnika. Tako su u tri multilateralne kompenzacije, koje su izvršene 30. oktobra, te 3. i 6. novembra, kompenzovane obaveze u iznosu od 164.261.603 KM, što predstavlja 16,3 odsto od prijavljenih, odnosno 42,2 odsto od iznosa obaveza koje je bilo moguće kompenzovati. Brojke: 15,5 milijardi maraka iznose obaveze privrede RS 973.532.077 maraka obaveza prijavljeno u drugoj kompenzaciji 1.562 učesnika prijavila obaveze 1.059 učesnika kompenzovalo obaveze i potraživanja

 

Izvor: Nezavisne novine