Connect with us

PRAVO

Evropski parlament za ujednačenija prava na roditeljski dopust: pravo na četiri mjeseca bez obzira gdje i kako su zaposleni

Zajednička pravila za roditeljski dopust trebaju se u Evropskoj uniji bolje provoditi, poručili su poslanici Evropskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Objavljeno

 


 

Zemlje članice trebaju trebaju garantovati zaposlenim roditeljima pravo na dopust od četiri mjeseca, bez nadoknade, bez obzira gdje i kako su zaposleni, a posebno treba poticati očeve da koriste to pravo, traži se u rezoluciji.

Rezolucija ukazuje da postoje velike razlike u pravilima za roditeljski dopust u EU-u, posebno u pogledu pitanja ko na njega ima pravo.

U EU-u zaposleni imaju pravo na roditeljski dopust kad im se rodi dijete ili ga posvoje, ali uslovi za dopust definišu se po nacionalnim zakonima.

Zaposleni javnom sektoru često imaju bolju zaštitu od onih u privatnom, a u nekim zemljama članicama to, na primjer, ne obuhvata radnike na određeno vrijeme.

Rezolucija, koju je pripremila belgijska poslanica Maria Arena (S&D), usvojena je s 491 glasom za, 101 protiv, a 38 poslanika bilo je suzdržano, saošteno je iz Evropskiog parlamenta.

Reklama

 

 

Izvor: Narod.hr

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu