Connect with us

FINANSIJE

Goldman Sachs cilja na manje imućne ulagače

Banka traži mogućnosti zarade među širom bazom zajmoprimaca zato što im usporava tradicionalni biznis poput trgovanja obveznicama.

Objavljeno

 


Izvor:

Američka bankarska grupa Goldman Sachs, bankarski zlatni standard za svjetsku elitu, budućnost vidi u manje imućnim ulagačima, doznaje se od osoba dobro upućenih u nove inicijative. U kreativnoj strategiji koja je u vrlo ranoj fazi osmišljavanja unutar banke poziva se na povezivanje toga diva u segmentu investicijskog bankarstva s manjim brokerskim kućama i tvrtkama za upravljanje bogatstvom da novac pozajme i klijentima, od kojih mnogi raspolažu s daleko manje bogatstva od onog koji se nalazi na tipičnom privatnom bankovnom računu u Goldmanu.

Strategija ima za cilj omogućiti Goldmanu do dopre do velike skupina zajmoprimaca – u Sjedinjenim Državama a moguće i u inozemstvu – bez da ih mora preuzimati kroz udruživanje ili sklapanje partnerstava sa svakim pojedinačno, kazali su izvori upoznati s novom inicijativom. Doduše, takav je plan tek u vrlo ranim fazama i možda neće biti aktivan prije iduće godine, dodali su. 

Takva strategija nije neuobičajena samo za Goldman Sachs, već i za cijeli Wall Street, budući da većina banaka novac uglavnom samo posuđuje vlastitim klijentima. Ona također nosi veće rizike zato što bi mogla otežati provjeru zajmoprimaca ili imovine koju predaju za kolateral.

Banka traži mogućnosti zarade među širom bazom zajmoprimaca zato što im usporava tradicionalni biznis poput trgovanja obveznicama. U travnju je Goldman dovršio sporazum o kupnji 17 milijardi dolara vrijednih online depozita od GE Capital Banka kako bi zahvatio veći dio Main Streeta.

‘Razvoj kreditnog poslovanja prema široj bazi klijenata pomaže ublažiti dio teškoća koje se događaju na strani trgovanja’, kazao je analitičar u banci Nomura Steven Chubak.

Bankari uključeni u Goldmanove planove kažu da time ne mijenjaju svoj poslovni model pružanja usluga jako imućnim klijentima. Tipični klijent u Goldmanovu američkom odjelu za upravljanje privatnim bogatstvom na računu ima prosječan iznos od oko 50 milijuna dolara. To su klijenti na koje Goldman ostaje primarno fokusiran, kazali su bankari kojima nije dopušteno takve informacije iznositi u javnost. 

Reklama

Kreditiranje imućnih pojedinaca i korporativnih klijenata krajem 2010. činilo je manje od pola bilance u segmentu Godmanova investicijskog i kreditnog poslovanja, no taj je udjel u međuvremenu narastao na više od 75 posto.

Nova strategija ciljat će klijente niže rangirane na ljestvici po bogatstvu. Izvori nisu željeli podrobnije govoriti o iznosu koji bi bio donja granica za zajmoprimce koje će Goldman zahvatiti pomoću treće strane, kazavši tek da će vjerojatno biti usmjerena ulagačima s manje od milijun dolara likvidne imovine.

Također, nisu željeli konkretnije govoriti niti o tome kako će njihovo partnerstvo funkcionirati u smislu naknada, osiguranja ili kolaterala.

 

Izvor: Agencije

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu