Azijske berze: Oprezna trgovina na berzama

0

U Hong Kongu su u 7,30 sati cijene akcija bile na gubitku više od 1 posto, dok su u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Japanu se zbog praznika neće raditi od utorka do četvrtka, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu 0,4 posto, zahvaljujući jučerašnjem usponu cijena akcija na Wall Streetu, nakon prošlonedeljnog pada.

Međutim, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta.

Naprotiv, PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u Kini oslabio je u aprilu 14. mjesec zaredom, pokazalo je jutros izveštaje koje sastavljaju privatne kompanije, dok je izveštaje vlasti u nedelju ukazivalo na blagi rast aktivnosti u tom sektoru.

To nije dovoljno, kažu analitičari, da bi se moglo zaključiti da se drugo po veličini svjetska ekonomija oporavlja nakon dugog razdoblja usporavanja.

Ni cijene nafte više berzama ne pružaju takvu podršku kao proteklih nedelja kada su snažno rasle i dostigle najviše nivoe u pet mjeseci.

Poslednjih su dana cijene ′crnog zlata′ malo u uzlaznoj, malo u silaznoj putanji. Juče su pale oko 3 posto, nakon što je objavljeno da se proizvodnja OPEC-a u aprilu primakla najvišim nivoima u istoriji, dok je potražnja zbog slabosti globalne ekonomije i dalje slaba.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 20-ak centi, na 46,05 dolara, a za toliko je barel poskupio i na američkom tržištu, na 44,98 dolara.

A na valutnim tržištima japanski jen i dalje jača, nastavivši uspon od prošle nedelje kada je japanska centralna banka odlučila da neće uvesti nove podsticajne mjere, što je ulagače navelo na špekulacije da je u Japanu možda okončan ciklus labavljenja monetarne politike.

Kurs dolara skliznuo je jutros, po prvi put od oktobra 2014. godine, ispod nivoa od 106 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dostigla 1,1535 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1465 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros zaronio na najniži nivo od januara prošle godine.

Od početka ove godine dolarov indeks skliznuo je gotovo 7 posto, a pritisak na dolar posledica je uvjerenja ulagača da američka centralna banka zbog usporavanja rasta tamošnje ekonomije neće prije ljeta povećati kamatne stope, možda tek na sjednici u septembru.

Uz to, ulagači špekulišu da evropska i japanska centralna banka neće dodatno olabaviti monetarnu politiku jer dosadašnji rezultati nisu baš impresivni.

“Tržišta nam govore da evropska i japanska centralna banka nisu uspjele u svojoj misiji monetarnog podsticanja i da njihove politike ne donose ono što se očekivalo. A to loše utiče na tržišta kapitala”, kaže Cliff Tan, direktor u Bank of Tokyo-Mitubishi UFJ.

 

Izvor: Hina