Iranska proizvodnja nafte gura cijene nizbrdo

0

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u julu oslabila je 51 cent (1,05 odsto) na 47,90 dolara po barelu, a severnomorska nafta „brent“, takođe za julsku dostavu, pojeftinila je 42 centa (0,86 odsto) na 48,30 dolara, prenosi agencija AFP.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), čiji je Iran član, sastaće se u Beču 2. juna, nakon što na sastanku u Dohi u aprilu ove godine članice OPEK-a i drugi veliki  proizvođači, poput Rusije, nisu uspeli da postignu dogovor o limitiranju pumpanja nafte.

Uprkos nedavnom oporavku, cijene sirove nafte u svijetu su zbog prevelike ponude i dalje ispod polovine njihovog nivoa iz juna 2014. godine.

Iran se tek vratio na globalno tržište nafte u januaru ove godine, nakon ukidanja zapadnih sankcija uvedenih ranije zbog nuklearnog programa Teherana.

Agencija „Blumberg njuz“ je prenela da je Roknedin DŽavadi, direktor Nacionalne iranske naftne korporacije izjavio iranskoj agenciji Mehr da „vlada za sada nema planove da zamrzne ili prekine povećanje proizvodnje nafte i izvoza“. 

Viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja kaže za AFP da  vest iz Irana „ubija“ povjerenje među trgovcima kome je doprinelo jačanje uravnoteženja između ponude i tražnje, imajući u vidu da je američka proizvodnja u stalnom opadanju i da Nigerija i Kanada trpe privremeno smanjenje produkcije.

Zvaničnici su u nedelju ukinuli nalog za evakuaciju ljudi na nekoliko proizvodnih naftnih lokacija sjeverno od Fort Mekmarija, grada kom preti veliki kanadski požar, mada su naveli da gust dim i dalje spriječava nastavak proizvodnje.

Požar, koji je prisilio na evakuaciju 100.000 stanovnika iz Fort Mekmarija i naftnih postrojenja na sjeveru Kanade, zaustavio je vađenje i preradu oko 1,2 miliona barela nafte dnevno.

Vidžaja smatra da će se trgovci sada fokusirati na pitanje dugoročnijih isporuka.

„Postoji zabrinutost da bi ponuda i dalje mogla da premašuje tražnju u ovom trenutku“, rekao je on, dodavši da je ključan predstojeći sastanak OPEK-a.

Prema njegovim riječima, „ako se postigne čvrst dogovor na sastanku i konkretna implementacija, tržište će reagovati na to“, navodi francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug