Italijanska Vlada odobrila Srbiji kreditnu liniju vrijednu 30 miliona evra

0

 

Rastu će se doprinijeti kroz podsticanje razvoja privatnog sektora i proširenje odnosa sa Evropskom unijom, saopšteno je danas iz Ambasade Italije u Beogradu.

Program druge po redu kreditne linije, koji u Srbiji implementira Ambasada Italije zajedno sa Ministarstvom finansija Srbije, takođe treba da pomogne u unapređivanju osnovnih lokalnih usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća, kroz lakši pristup kreditnim sredstvima koja se odobravaju po povoljnim uslovima.

Tako sada korisnici italijanske kreditne linije mogu biti i preduzetnici i sva preduzeća registrovana u Srbiji, bez obzira na državljanstvo vlasnika kompanije.

Iznos kredita kreće se od 5.000 evra do 1,0 milion evra za mikro preduzeća i preduzetnike, za mala i srednja preduzeća od 50.000 do 1,0 milion evra, a od 150.000 do 2,0 miliona evra za javna komunalna preduzeća.

Najmanje 70 odsto kredita mora se iskoristiti za kupovinu opreme, tehnologije, tehničke pomoći, rezervnih dijelova i industrijskih licenci italijanske proizvodnje, dok je najviše 30 procenata iznosa moguće iskoristiti za pokrivanje lokalnih troškova i obrtnih sredstava neophodnih za potrebe investicionog projekta.

Sredstva iz italijanske kreditne linije mogu se iskoristiti i za kupovinu polovne opreme direktno od italijanskih dobavljača, ali i od lokalnih distributera. Sva oprema kupljena ovim sredstvima oslobođena je plaćanja PDV-a.

Program se realizuje se preko devet lokalnih banaka, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug