Izgradnja autoputa Banjaluka-Prnjavor je pri kraju

0

 

Direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić rekao je da je jedan od najkrupnijih objekata na ovoj dionici most na Vrbasu.

– Ovaj most gradi se kao dvojna građevina, jer su dvije trake fizički odvojene. Na mostu je tehnologijom naguravanja postavljeno svih 19 segmenata desnog uzvodnog mosta, dok je na lijevom nizvodnom mostu završena trećina radova – naveo je Topić.

On je naglasio da je početkom maja zbog izgradnje vijadukta u Mahovljanima kod Laktaša, dugog 400 metara, koji će povezati autoput Banjaluka – Doboj sa autoputem Banjaluka – Gradiška zatvorena za saobraćaj Mahovljanska petlja.

– Vijadukt „Mahovljani“ prelaziće magistralni put M 16 i spajaće autoput Banjaluka – Doboj sa petljom „Mahovljani“ na autoputu Banjaluka – Gradiška – naveo je Topić i dodao da je jedan od većih objekata i vijadukt „Laktaši dva“ dužine 450 metara.

Pored ovih megaobjekata u toku je i gradnja nadvožnjaka „Malkići“, „Predragovići“, „Bundale“, „Mihajlovići“ i mostova „Crkvena jedan“, „Sikimića potok dva“, „Sobanjske rijeke“ i „Dabraka“.

Generalni direktor „Integral-inženjeringa“ iz Laktaša Slobodan Stanković rekao je da ni loše vrijeme u prethodnom periodu nije usporilo gradnju objekata na autoputu, kojih je ukupno 11.

– Most na Vrbasu biće završen za mjesec i po do dva, dok će gradnja vijadukta „Mahovljani“ trajati još oko tri mjeseca i sve to vrijeme biće zatvorena petlja za saobraćaj – rekao je Stanković i dodao da je duž trase budućeg autoputa u toku postavljanje posljednjeg sloja nasipa i da radnici rade i na iskopu usjeka i formiranju kosina nasipa i usjeka.

Autoput od Banjaluke do Doboja gradi konzorcijum koji čine „Integral inženjering“ i „Granit“ iz Skoplja, a investitor je Vlada RS.

Prva dionica

Slobodan Stanković je rekao da će gradnja kompletne prve dionice autoputa od Doboja do Prnjavora biti završena za mjesec.

– Radove na ovoj dionici su usporili jednim dijelom i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, ali i to je riješeno. Očekujemo da će uskoro ova dionica autoputa biti puštena u saobraćaj –naveo je Stanković.

 

Izvor: Glas Srpske