Connect with us

FINANSIJE

Javnost traži pismo MMF-u koje vlast krije!

SARAJEVO, BANJALUKA – Poslanici entitetskih parlamenata i parlamenta BiH traže od vlasti da objelodane pismo namjere koje je usaglašeno sa Međunarodnim monetarnim fondom i da javnost upoznaju sa detaljima tog dogovora, odnosno onim što su kao obavezu preuzeli kako bi od te međunarodne finansijske institucije dobili 550 miliona evra.

Objavljeno

 


Izvor:

O zahtjevu poslanika iz FBiH već je razgovarano na sjednici Kolegija Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji je zatražio od Vlade FBiH da u roku od 15 dana dostavi materijale u vezi sa sazivanjem posebne sjednice, a na kojoj bi se govorilo o novom aranžmanu. Sličan zahtjev još prošle sedmice uputili su i pojedini poslanici NS RS, a o njemu će se odlučivati na prvoj sjednici Kolegija NS RS.

Ono što je zasad sigurno jeste da se na sjednici parlament BiH o aranžmanu sa MMF-om neće raspravljati, jer juče upućena inicijativa jednog od klubova poslanika koji su tražili raspravu o pismu namjere i aranžmanu nije prihvaćena. „Smatramo da se ni na koji način ne radi o tajnom dokumentu i da mora biti dostupan“, rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP BiH, dodajući da bi bilo dobro da se poslanici uvjere da u pismu piše da će Vlada FBiH završiti finansijsku i operativnu vrijednost „BH Telecoma“ i HT Mostara i prodati svoje dionice u ovim preduzećima do kraja godine. Sa stavom Magazinovića složili su se još jedino u DF-u, a Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu BiH, rekla je da bi podržala inicijativu da ne dolazi iz SDP-a, koji takvu informaciju nije tražio u prošlom sazivu Savjeta ministara BiH. Inače, sadržina sve ijednog pisma namjere koje su bh. i entitetske vlasti do sada potpisivale u početku, odnosno prvih dana bila je pod velom tajne i tek nakon pritiska javnosti bila je objavljivana.  Što se tiče ovog posljednjeg pisma, koje u suštini još nije potpisano od strane svih učesnika, nezvanične informacije do kojih su „Nezavisne“ došle u dobro obaviještenim krugovima govore da se u njemu nalaze stvari na koje se, kako nam je rečeno, „mogu obavezati samo očajnici“.

Privatizacija ili konsolidacija svih firmi (osim elektroprivrede kao strateške) na koje se troši novac iz budžeta, zatim jačanje supervizije banaka na nivou BiH, drastično rezanje javne potrošnje, moratorijumi na zapošljavanje u javnom sektoru, poništenje nekih ranije usvojenih zakona kao što je onaj o konverziji kredita, ali i pojeftinjenje rada, odnosno smanjenje nameta na rad, samo su neki od zahtjeva na čije ispunjenje su se obavezale vlasti u BiH.  Takođe nezvanične informacije govore i to da BiH neće biti u stanju da povuče sav novac koji joj je odobren jer neće biti spremnosti i volje da se sprovode obećane reforme. Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je juče da ovaj dokument još nije bio na sjednici Savjeta ministara BiH te da se pismo trenutno usaglašava unutar Fiskalnog savjeta.

Komentarišući zahtjeve za održavanje posebne sjednice parlamenta BiH o kreditu sa MMF-om, Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, rekao je da neki žele da se posvađamo i sa međunarodnim institucijama, dok je Pandurevićeva naglasila da su aranžmani sa MMF-om jedini međunarodni sporazumi koji se sklapaju bez verifikacije u parlamentu BiH. Podsjećanja radi, na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH dogovoren je kreditni aranžman sa MMF-om u iznosu od 550 miliona evra.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Vlada Srpske će sutra saopštiti iznos najniže plate

Objavljeno

 

Od

Vlada Republike Srpske saopštiće u četvrtak koliko će iznositi najniža plata za 2024. godinu. To neće biti 1.050, ali ni 750 maraka, rekao je premijer Srpske Radovan Višković i najavio da će pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog njihove odluke u vezi povećanja minimalca.

On je ranije pozivao poslodavce i sindikat i dao im rok do kraja godine da se dogovore u vezi sa iznosom najniže plate za iduću godinu, a šanse za takvo nešto su ravne nuli.

Nećemo čekati dalje. Na sjednici Vlade Srpske u četvrtak donijećemo odluku o najnižoj plati. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao. Očigledno je lakše da to oni ne urade, jer će onda imati razloga da napadaju Vladu. Navikli smo na to. Napadaće – poručio je Višković.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zagovarao iznos od 1.050 maraka.

Na pitanje da li će minimalac biti neka sredina između tih prijedloga, Višković je naveo da se može tako reći.

Imaćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti dakle na snazi od 1. januara iduće godine – poručio je Višković, koji nije želio da otkriva koji će to iznos najniže plate biti koji će donijeti republička Vlada.

Reklama

Osvrnuo se i na to da je više puta socijalne partnere pozivao da se dogovore o iznosu najniže plate i da će njihov dogovor Vlada Srpske podržati te da neće biti remetilački faktor.

Očigledno ne žele. I to treba da bude poruka građanima i radnicima. Ne mogu oni da peru prljav veš preko premijera i Vlade, ali pokušaće to da rade. Pratimo regiju i okruženje po ovim parametrima i zadržaćemo taj odnos – poručio je Višković.

Premijer Srpske je i na jučerašnjem sastanku sa ministrima razgovarao o temi najniže plate.

Želio sam da čujem i njihov stav, da podijelimo sve informacije koje ima bilo ko od njih u datom trenutku, odnosno da dođemo do nekog rješenja koje će biti najbolje i za jedne i druge. Vjerovatno će biti nezadovoljni i jedni i drugi. Ali mi moramo računati i da zadržimo radnike – poručio je Višković za Glas Srpske.

Naglasio je i da sa druge strane Vlada Srpske ne može samo zastupati stav „dajte vi plate“.

Možemo reći i da minimalac bude 2.000 KM, ali ako neko to ne može platiti, to će biti najveća šteta za radnike, jer će ostati bez posla. Moramo voditi računa da se ne svrstavamo na stranu ni jednih ni drugih nego da na osnovu činjenica, pokazatelja te realnih procjena dođemo do tog iznosa. Tako da ćemo to uraditi i sada – poručio je Višković.

Reklama

Navodi i da će vjerovatno odlukom Vlade Srpske o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

Pratićemo i analizirati i tražiti najbolji trenutak da im se pomogne. Ne može 290.000 radnika biti talac neke djelatnosti koje zaista imaju problema. Dakle ako naša odluka bude neke djelatnosti pogodila, onda ćemo im pomoći. Naravno sve to će morati dokumentovati, dokazati i potkrijepiti činjenicama – zaključio je Višković i dodao da ne može neko samo reći da ima problem zbog rasta minimalca u Srpskoj, već da će to morati i da dokaže.

Nastavite čitati

U trendu