Connect with us

FINANSIJE

Korupcija „pojede“ do 2,0 % globalne privrede godišnje

VAŠINGTON – Davanje mita „usisava“ između 1.500 i 2.000 milijardi dolara godišnje širom svijeta, što nagriza privrede i pogoršava socijalnu zaštitu za siromašne, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ekonomskom uticaju korupcije.

Objavljeno

 


Korupcija, mito i drugi oblici prevara, koji su zajednički i bogatim i siromašnim zemljama, ograničavaju privredni rast i potkopavaju proklamovane politike vlada, piše u dokumentu MMF-a, prenosi agencija Frans pres.

U govoru, pripremljenom za današnji globalni antikorupcijski samit u Londonu, direktor MMF-a Kristin Lagard ističe da sve više i više lidera otvoreno traži pomoć u borbi protiv ove pošasti.

„Siromaštvo i nezaposlenost podjednako mogu biti simptomi hronične korupcije“, navodi se u govoru Lagardove, u koji je francuska agencija imala uvid.

„Dok su direktni ekonomski troškovi korupcije dobro poznati, indirektni troškovi mogu još bitnije i još više da iznuruju, što dovodi do niskog rasta i veće nejednakosti u prihodima“, konstatuje Lagardova.

Ona odbacuje ideju da je korupcija postojan kulturni fenomen u mnogim zemljama, i ističe da je u stvari ta pojava zajednička svim kulturama i da su zemlje s različitim kulturnim nasljeđima pronašle načine za rešavanje tog problema.

Pokojni lider Singapura, Li Kuan Jev, „bio je vrlo efikasan kako u zalaganju za politiku nulte tolerancije prema korupciji, tako i u izgradnji nadležnih institucija u vreme kada se korupcija širila u Singapuru“, napominje Lagard.

Reklama

Ekonomski efekat korupcije je teško kvantifikovati, navodi se u izvještaju MMF-a, objavljenom juče.

Uprkos tvrdnjama da ona pomaže „podmazivanju točkova“ da bi privrede funkcionisale, njen ukupni uticaj je vrlo negativan.

Samo troškovi mita nadmašuju više od 2,0 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji predstavlja opštu mjeru privredne proizvodnje – i zato što je takav novac „prljav“, on se često „isisava“ iz privrede u of šor utočišta, što znači da ne doprinosi rastu.

Korupcija održava ekonomsku neefikasnost, narušava javnu politiku, i pogoršava nejednakost, dodaje se u izvještaju. Ona takođe plaši i domaće i strane investitore.

„Investitori zapravo traže zemlje koje im mogu dati garancije da, kada naprave ulaganje, neće biti ucjenjivani za davanje mita“, navodi Lagard.

U izvještaju se predočava da podaci pokazuju da je veća korupcija generalno u korelaciji s nižim nivoom socijalne zaštite za siromašne. To je dijelom zato što se državni budžeti korumpiranijih zemalja pumpaju s raznim troškovima, kao što su skupi projekti, koji nude veće mogućnosti korupcije.

Reklama

Prema riječima Lagardove, MMF je uvrstila smjernice za antikorupcijske mjere u svoje programe podrške vladama, jer „sveprisutna korupcija otežava vođenje proklamovane fiskalne politike“.

Neki pristupi su potvrdili efikasnost u velikom broju zemalja, kao što su više plate za državne službenike, uspostavljanje posebnih antikorupcijskih sudova, kažnjavanje preduzeća za korupciju u drugim zemljama i stvaranje posebnih kancelarija za naplatu poreza od najvećih poreskih obveznika, kako bi se poboljšalo njihovo pridržavanje zakona.

Lagardova takođe naglašava potrebu za vladavinom prava i čvrstim vođstvom.

„Izvođenje na sud moćnih „velikih riba“, koje je potrebno kako bi se poslao jasan signal o posvećenosti promenama, može se postići samo ako državno rukovodstvo vidno podržava te procese“, zaključuje Kristin Lagard.

 

Izvor: Tanjug

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu