Kredit od milijardu evra za projekte na Novom putu svile na Zapadnom Balkanu

0

 

„Krediti, koji će uglavnom biti srednjoročni i dugoročni, kao i lizing ugovori, za kompanije klijente u mreži Inteza Sanpaolo grupe na Zapadnom Balkanu, biće odobravani na iznos do 15 miliona evra uz rok otplate od 10 do 15 godina“, objasnio je direktor Divizije internacionalnih banaka članica grupe Inteza Sanpaolo, Ignasio Žakoto.

On je novinarima iz Srbije koji su u Firenci posjetili sjedište banke Kaza Risparmio (Cassa di Risparmio), članice Inteza Sanpaolo grupe, rekao da će ti zajmovi namjenjeni preduzećima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini biti podrška projektima u okviru inicijative Jedan pojas -Jedan put (Novi put svile).

Krediti će moći da se koriste za finansiranje nabavke postrojenja, mehanizacije, opreme ili vozila, kao i za nabavku, izgradnju, proširenje ili renoviranje industrijskih postrojenja i investicije u nematerijalna sredstava za infrastrukturne projekte.

Procjene su da će u infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu na Novom putu svile biti investirano oko 11 milijardi dolara u narednim decenijama.

Po riječima predsjednice Izvršnog odbora Banke Inteza iz Srbije Draginje Djurić, očekuje se da će u Srbiji, gdje se već realizuju veliki projekti koje finansira Kina, biti plasiran značajan dio kreditne podrške Inteze Sanpaolo i EBRD.

Ona je kazala da će te zajmove moći da dobiju i firme koje nisu direktno uključene u projekte koji se realizuju u saradnji sa Kinom, ali koji podižu konkurentnost domaće privrede.

„Program podrške za mala i srednja preduzeća Inteza Sanpaolo grupe dodatno će ojaćati kapacite Banke Inteza da pomogne tom dijelu privrede koji značajno utiče na privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta“, rekla je Draginja Djurić.

Podsjetila je da je Banka Inteza za četiri mjeseca ove godine malim i srednjim preduzećima odobrila kredite od 181 miliona evra, što je pet odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

 

Izvor: Beta