Connect with us

BIZLIFE

Martin Zwilling: Četiri karakteristike uspješnih preduzetnika

U vrijeme kada svi pričaju o preduzetnicima, a država ih ohrabruje u novim poslovnim poduhvatima, važno je na umu imati i vještine, odnosno karakteristike koje će mladim preduzetnicima pomoći da izdrže brojne izazove i ostvare zacrtane ciljeve.

Objavljeno

 


 

Martin Zwilling je ugledni američki poslovni ulagač i mentor brojnim mladim preduzetnicima koji rado slušaju njegove savjete.

Ove četiri karakteristike uspješnih preduzetnika Zwilling je izveo iz brojnih primjera iz prakse i iskustva koje je stekao u radu s mladim ljudima.

1. Pomirite se s nepredvidivostima
Razmišljate li o preduzetničkom pothvatu, odmah u startu na umu morate imati nebrojene nepredvidivosti koje će se događati na dnevnoj bazi.

– Jednostavno se morate pripremiti na činjenicu da će nepredvidivosti biti vaša svakodnevnica – odlučno je izjavio Zwilling.

2. Morate imati debelu kožu
Kao vlasnik firme, većina povratnih informacija zaposlenika, kupaca, ulagača i partnera koje čujete – biće negativna, i to je činjenica na koju biste se trebali čim prije priviknuti.

Reklama

– Dobar preduzetnik mora pronaći način kako balansirati između kritika i brojnih savjeta te se držati zlatne sredine. Što znači ne svađati se oko svega, ali i ne slušati slijepo sve i svakoga – tvrdi Zwilling.

3. Uvjek imajte na umu viziju i misiju svoje firme
Koliko god velika ili mala bila, firma mora imati jasno definisanu misiju i viziju. Vizija je budućnost firme, kakvu je vidite i čemu težite, a misija je kako ćete tamo doći.

Morate znati i planirati korake za oba segmenta poslovanja, ukoliko želite postići krajnji cilj.

4. Uvjek i iznova prihvatite neuspjeh
Što pre uvidite činjenicu da je neuspjeh dio svakodnevnice, biće vam lakše nositi se s njime.

– Morate biti prilagodljivi novim situacijama, a problemima pokušati pristupiti iz što više različitih uglova. Fleksibilnost je važna karakteristika uspješnih preduzetnika – tvrdi Zwilling.

 

Reklama

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu