Connect with us

BIZLIFE

Zašto neki poslovi propadaju?

Istraživanje koje je u SAD-u obuhvatilo 160 zdravstvenih ordinacija pokušalo je doći do odgovora zbog čega su neke ordinacije propale, a druge opet uspjele u okruženju koje se u posljednjih 10 godina znatno promijenilo.

Objavljeno

 


Rezultati su pokazali da ključan doprinos uspjehu ordinaciji daju funkcionalni odnosi na poslu, koji se ogledaju kroz sljedećih sedam, međusobno nezavisnih, karakteristika:

  1. Povjerenje, koje predstavlja ključ uspješne saradnje.
  2. Raznolikost, pri čemu se misli na različite poglede na svijet, različita mišljenja i njihovo ohrabrivanje. Raznolikost povećava broj mogućih rješenja i omogućava saradnicima da uče jedni od drugih.
  3. Obzirnost znači da su saradnici otvoreni za nove ideje, što omogućava kontinuirano usavršavanje i unapređivanje pojedinaca i samog poslovanja.
  4. Međusobna povezanost opisuje situaciju u kojoj su ljudi upoznati s tim kako njihov posao utiče na cijeli proces i posao drugih saradnika. Zbog toga se lakše snalaze u neočekivanim situacijama.
  5. Poštovanje je temeljeno na pažljivim, iskrenim i taktičnim interakcijama.
  6. Raznolika interakcija među saradnicima znači da su među saradnicima u svakom trenutku prisutni i socijalni, ali i radni odnosi među kolegama, i ta dva aspekta nije moguće (a nije niti dobro) odvojiti.
  7. Efikasna komunikacija podrazumijeva dobar odnos između usmene i pisane komunikacije. Usmenu komunikaciju (razgovor) potrebno je koristiti kada su poruke nejasne ili je prisutan jaki emocionalni naboj, dok je pisana komunikacija prikladnija za rutinske poruke. Saradnici u okruženju za koje možemo reći da su razvili učinkovitu komunikaciju znaju kada i u kojoj mjeri koristiti neki od ovih oblika komunikacije.

Izvor: Tallia, Lanham, McDaniel, Crabtree: Seven Characteristics of Succesfull Work Relatioships

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu