Connect with us

INTERVJU

John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

Kako je osmišljena retorika Feda, i kako se ponašaju tržišta u situaciji kada federalne rezerve nagovještavaju dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Objavljeno

 


Ovo je kritična nedelja za testiranje snage nedavnog skoka američkog dolara, jer su komentari iz FED-a jasno dali do znanja da će se ljetnji rast kamatnih stopa dogoditi ili tokom FOMC sastanka u junu ili u julu.

Retorika FED-a, kada govore o mogućnosti dva ili čak tri povećanja kamatnih stopa ove godine, je jasno koordinisana i osmišljena da pomjeri očekivanja tržišta o povećanju stopa ka gore. FED je ovo uradio zato što želi luksuz djelovanja na stope bez nepotrebnog iznenađivanja tržišta sa agresivnijim stavom – računajući da je bolje pričati o potencijalnom rastu i onda povezati taj potencijal sa kvalitetom dobijenih podatka. Ta zavisnost od dobijenih podataka, opet, čini da će najverovatnije objelodanjivanje ključnih američkih podataka ove nedjelje najvjerovatnije prouzrokovati nestabilnost za kratko vrijeme dok tržišta preusmeravaju verovatnoću na jun, jul ili septembar (čak i na skokove u junu i septembru ako američki podaci ove nedjelje i u junskom ciklusu podataka „ubace u veću brzinu“).

Dok je debata FED-a o rastu kamatne stope punila naslove i možda uticala na aktivnosti iz sata u sat na tržištu valuta, još jedan zanimljiv razvoj događaja je očita potvrda tržišta da ne strahuju od FED-a. Kada su zvaničnici FED-a počeli da govore o malo agresivnijim prognozama pretprošle nedjelje, globalni apetit za rizikom je potčinjen iz straha kada su tržišta valuta zemalja u razvoju i tržišta akcija oštro potonula jer su bili jako dobro obučeni da to čine na svaku naznaku agresivnijeg tona iz FED-a i jačanja dolara, još od “temper tantrum” u maju 2013. godine kada je predsednik FED-a Bernanke jedva pomenuo ideju da bi FED jednog dana mogao usporiti stopu po kojoj bi nastavio da povećava svoj bilans stanja smanjenjem kupovine sredstava.

Međutim prošle nedjelje, globalna tržišta su snažno oporavila od prethodne panike i vrijednost indeksa US S&P 500 je čak na nekoliko procenata od najviše vrijednosti ikada. Svjetski indeks MSCI, čak i onaj sa denominiranim dolarom, se oporavio za impresivnih dva procenta prošle nedjelje.

Koliko tržišta mogu da podnesu?
Šta ovo znači? Investitori su u jednom trenutku ove godine bili uvjereni da je čak i jedno povećanje kamatnih stopa u decembru prošle godine bilo previše za globalna tržišta da podnesu.

Sada imamo situaciju u kojoj FED eksplicitno govori o dva do tri povećanja, a ipak tržišta kapitala potražuju više? Možda sve ovo ukazuje na ideju da nije bitno da li ključna kamatna stopa američkog FED-a iznosi 0,5% ili 1% i da su monetarni uslovi globalno, imajući u vidu tekuće masovno štampanje novca BOJ i ECB i svježe podsticaje u Kini, ostali hiper- stimulativni. Ako je to slučaj, Federalne rezerve možda odluče da su prije u dobroj, nego u lošoj poziciji dok tržišta kapitala prije dožive dramatično i neočekivano poboljšanje, nego propast.

Reklama

Podrška za dolar
Šta sve ovo znači za američki dolar je diskutabilno. Pristalice jakog dolara mogu da ukažu na nedavne razgovore u FED-u o povećanju kamatnih stopa promjenom raspona kamatnih stopa u korist američkog dolara kada uporedimo kratkoročne američke kamatne stope sa stopama većine drugih glavnih valuta.

Na kraju krajeva, kratkoročne stope kreću u skorije vreme iz svojih negativnih nivoa u Japanu i Evropi a zemlje kao Australija i Novi Zeland su u ciklusu smanjenja kamatnih stopa kako bi apsorbovale štetu od pada cena robe i briga oko usporavanja Kine.

U međuvremenu, oni koji sumnjaju u dolar su sigurno u pravu kada ukazuju na još uvek veoma niske SAD stope i dalje negativne realne stope (kada je inflacija viša od prinosa na sredstva bez rizika, kao što su SAD državne obveznice). Kako bi dolar imao još detaljniju fundamentalnu podršku u okruženju rastućih kamatnih stopa, Federalne rezerve će možda morati da budu još agresivnije a američke stope na duži rok će takođe morati da porastu i to brže od rasta inflacije.

 

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

Izvor: Gdeinvestirati.com

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu