Connect with us

FINANSIJE

Muke štediša Ljubljanske banke su pri kraju – isplate na jesen?

SARAJEVO, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojiće prijedlog da slovenačkim predstavnicima bude dozvoljen ulazak u arhive gdje se nalazi dio dokumentacije koji je odolio vremenu i ratnim zbivanjima, a koji sadrži podatke o starim štedišama Ljubljanske banke, potvrdio nam je juče izvor blizak ovoj vladi.

Objavljeno

 

 

To je ujedno i najčešće spominjan argument slovenačke strane zašto još nisu počeli sa isplatom stare devizne štednje.

„Mi smo 9. maja zaprimili verbalnu notu od Slovenije kojom se traži pristup arhivi, nakon čega smo se obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja na sutrašnjoj sjednici Vlada FBiH će dozvoliti skeniranje podataka za dokumentaciju Ljubljanske banke koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta“, rekao je juče naš izvor, koji je i dodao da je Ministarstvo finansija FBiH u saradnji sa drugim institucijama u prošlosti više puta pozivalo slovenačke predstavnike da te podatke koje sada traže skeniraju i preuzmu u cijelosti jer su i onako „prijateljski“ čuvani od raspada Jugoslavije do danas.

„Nikada se nisu odazvali na naše pozive da preuzmu dokumentaciju. Opet, ti podaci im i nisu potrebni jer su to kopije, a originali su kod njih. Ono što je u stvari ovdje prava priča je to da njima sada treba dobar razlog, alibi kojim će da opravdaju ovoliko odugovlačenje u isplati“, tvrdi ovaj izvor.

Ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenih događaja te Vlada FBiH dozvoli skeniranje podataka kako nam je rečeno, provjera validnosti podataka te radovi na pripremama isplata će morati početi u roku od šest sedmica jer je situacija u Republici Srpskoj „čista“, a od nadležnih u ovom entitetu nije zahtijevano ništa slično.

„Mi u suštini samo čekamo da se riješi situaciji u Federaciji jer je tu došlo do problema, zbog toga što je kod njih bila dozvoljena trgovina papirima Ljubljanske banke. Kod nas je to bilo drugačije riješeno pa tako da ni nemamo tih problema“, rekli su u Ministarstvu finansija RS.

Ovu informaciju su na neki način potvrdili i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH gdje su rekli da su zaduženi za ovo pitanje u fazi okončanja internih zakonskih procedura, u cilju što skorije realizacije postignutog dogovora.

„Isplate štedišama iz BiH mogle bi da otpočnu ove jeseni“, rekao nam je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u MIP-u.

Iako su Slovenci prethodnih dana naveli i da je potpisan dogovor po kojem su se predstavnici BiH obavezali da otvore arhive i dopuste skeniranje dokumenata, takvu informaciju su nam demantovali sa više strana.

„Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao ni Savjet ministara BiH, nisu potpisali nikakav dogovor s Vladom Slovenije koji se tiče devizne štednje i provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Ališić i drugi’“, navode u MF BiH i dodaju da je održano nekoliko sastanaka, ali da je neophodno da se ispoštuju sve zakonske procedure kako bi to bilo i realizovano.

Zapisnik koji sadrži zaključke sa zadnjeg sastanka koji su u Strazburu potpisali ambasadori dvije zemlje, kako su nam pojasnili upućeni, jedino je što su Slovenci mogli smatrati dogovorom.

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.