Njemački regulator tvrdi: I Fiat varao na testovima emisija

0

 

U jednom je trenutku juče cijena dionice FCA pala 5 posto, da bi se do kraja dana gubici ipak ublažili.

U nedjelju je njemački magazin Bild am Sonntag objavio da je njemački prometni regulator (KBA), nakon skandala s Volkswagenovim varanjem na testovima emisije štetnih plinova, testirao niz vozila različitih proizvođača i u nekim modelima Fiata pronašao softver koji isključuje tehnologiju za kontrolu emisije nakon 22 minute, dvije minute nakon što završavaju standardni testovi.

Bild navodi da je KBA izvijestio o svojim saznanjima Evropsku komisiju i talijanske regulatorne vlasti te da su izvori iz njemačkog ministarstva prometa poručili da bi u najgorem mogućem scenariju Fiatu mogla biti zabranjena prodaja vozila u Njemačkoj ako nastavi s nepoštivanjem pravila o emisijama.

Potparol FCA poručio je u ponedjeljak da su sva vozila kopanije u skladu s postojećim pravilima vezanim uz emisije.

Premda je to snažan udarac za italijanskog proizvođača automobila, analitičari smatraju da neće doći do najgoreg scenarija.

Bez obzira na krajnji ishod nalaza, malo je vjerojatno, smatraju analitičari švicarske banke UBS, da će Fiat Chrysleru biti u potpunosti zabranjena prodaja automobila u Njemačkoj, s obzirom da je Volkswagenu dopušteno da i dalje prodaje automobile čak i kada se pokazalo da je varao na testovima emisije štetnih plinova.

 

Izvor: Hina