Connect with us

PRAVO

Novi zakon omogućava inspektoru da odmah izvrši pečaćenje poslovnih prostorija

SARAJEVO – Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila Nacrt Zakona o inspekcijama, a koji će biti razmatrani na sjednici Skupštine Kantona zakazanoj za 1. juni 2016. godine, saopšteno je iz Press službe KS.

Objavljeno

 


 

Ovim Zakonom utvrđuje se funkcionalno organizovanje inspekcija u okviru samostalnog organa uprave, s izuzetkom pojedinih inspekcija koje su zbog prirode posla i funkcionalne povezanosti sa drugim organima uprave organizacijski ostale u odgovarajućim ministarstvima kao što su upravna inspekcija, inspekcija za sport, stambena inspekcija i sl.

Pojedina pitanja predloženim Nacrtom su uređena drugačije u odnosu na federalni Zakon o inspekcijama, a sve sa ciljem postizanja efikasnijeg i bržeg postupka inspekcijskog nadzora. Novine se posebno odnose na precizno definisanje preventivnog djelovanja inspektora, postupanje sa oduzetim predmetima ili robom kao i način dostave akata (pismena).

Za razliku do trenutno važećeg zakona, novi Zakon omogućava inspektoru da na mjestu događaja zabrani rad subjektu nadzora i izvrši pečaćenje poslovnih prostorija ako obavlja djelatnost: bez odobrenja nadležnog organa, u suprotnosti sa odobrenjem nadležnog organa i ukoliko ne posjeduje dokumentaciju kojom potvrđuje da ispunjava minimalno-tehničke i druge uslove za obavljanje odobrene djelatnosti.

Cilj ovakvog definisanja je efikasniji rad inspektora, čime bi se značajno doprinijelo suzbijanju učestale pojave rada bez odobrenja nadležnog organa, saopšteno je iz Press službe KS.

 

Reklama

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu