Connect with us

PRAVO

Od danas na snazi Pravilnik o uslovima trgovine na malo lož-uljem

Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog, koji stupa danas na snagu, propisano je da se trgovina obavlja iz posebno utvrđenih skladišnih poslovnih prostorija – rezervoara, isključivo dostavljanjem auto-cisternama na adresu kupca, rečeno je Srni u Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Objavljeno

 


Pravilnik definiše i da se trgovina na malo lož-uljem obavlja na benzinskim pumpnim stanicama iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija, kao i rezervoara izdvojenog od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom.

Pod posebno utvrđenim i izdvojenim poslovnim prostorijama-rezervoarima podrazumijevaju se rezervoari za ulje za loženje koji nisu fizički povezani sistemom cjevovoda sa aparatima-uređajima koji se na benzinskim pumpnim stanicama koriste za istakanje goriva u rezervoare vozila i radnih mašina na motorni pogon.

Postojeći rezorvoari na benzinskim pumpnim stanicama koji se koriste za skladištenje i promet ulja za loženje moraju biti na ulazu, spoju, u rezervoar trajno odvojeni od cjevovoda koji vodi do aparata-uređaja, pištolja, za istakanje goriva u rezervoare.

Pored uslova u vezi sa poslovnim prostorom, pravilnikom su definisani i minimalni tehnički uslovi u pogledu opreme, uređaja i potrebne stručne spreme za obavljanje trgovinske djelatnosti.

Razlog donošenja Pravilnika odnosi se na problem prekomjernog trošenja ulja za loženje, koji je naročito bio primjetan u ljetnjem periodu, kada bi promet i potrošnja ulja za loženje, zbog prirode njegove namjene, trebalo da opadaju.

Iz toga je proizlazilo da se ulje za loženje koristi suprotno njegovoj namjeni.

Reklama

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu