Connect with us

PRAVO

Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma PFBiH

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je započela u drugoj polovini aprila, zakazan je za danas.

Objavljeno

 


Na početku zasjedanja poslanicima će se danas obratiti Ivan Jakovčić, zastupnik u Evropskom parlamentu. Tom dijelu sjednice prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije (EU), specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark.

Sjednica je otvorena 20. aprila, ali je prekinuta istog dana bez utvrđenog dnevnog reda, tačnije, nakon duže rasprave o njemu.

Razlog prekida bili su različiti stavovi o načinu na koji bi, prema poslovničkim odredbama, trebalo razmatrati predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Neki su bili za bržu, neki za sporiju proceduru razmatranja tog zakona, a bilo je i prijedloga za povlačenje iz najavljenog dnevnog reda. Pošto ga je predložio jedan od poslanika, a ne Vlada, zagovornici povlačenja isticali su da treba sačekati Vladin prijedlog zakona.

U prijedlogu dnevnog reda, koji su poslanici imali pred sobom 20. aprila, bile su također izmjene i dopune više aktuelnih federalnih zakona – o upravljanju otpadom, o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Predloženi su i novi zakoni o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH, o nedopuštenom oglašavanju, o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, kao i Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Reklama

Ostale predložene teme bile su davanje saglasnosti na plan rada i razvoja Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2016. godinu, Izvještaj o radu – materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 02.06.-31.12.2015. godine, Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2015. godinu te Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2015. godinu.

Izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za period 01.01. -31.12.2015. godine, s Izvještajem o izvršenju finansijskog plana za 2015. godinu, također je jedna od predloženih tačaka.

Utvrđivanje konačnog dnevnog reda predstoji u današnjem nastavku sjednice.

 

Izvor: Oslobođenje

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu