Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma PFBiH

0

Na početku zasjedanja poslanicima će se danas obratiti Ivan Jakovčić, zastupnik u Evropskom parlamentu. Tom dijelu sjednice prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije (EU), specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark.

Sjednica je otvorena 20. aprila, ali je prekinuta istog dana bez utvrđenog dnevnog reda, tačnije, nakon duže rasprave o njemu.

Razlog prekida bili su različiti stavovi o načinu na koji bi, prema poslovničkim odredbama, trebalo razmatrati predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Neki su bili za bržu, neki za sporiju proceduru razmatranja tog zakona, a bilo je i prijedloga za povlačenje iz najavljenog dnevnog reda. Pošto ga je predložio jedan od poslanika, a ne Vlada, zagovornici povlačenja isticali su da treba sačekati Vladin prijedlog zakona.

U prijedlogu dnevnog reda, koji su poslanici imali pred sobom 20. aprila, bile su također izmjene i dopune više aktuelnih federalnih zakona – o upravljanju otpadom, o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Predloženi su i novi zakoni o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH, o nedopuštenom oglašavanju, o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, kao i Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ostale predložene teme bile su davanje saglasnosti na plan rada i razvoja Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2016. godinu, Izvještaj o radu – materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 02.06.-31.12.2015. godine, Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2015. godinu te Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2015. godinu.

Izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za period 01.01. -31.12.2015. godine, s Izvještajem o izvršenju finansijskog plana za 2015. godinu, također je jedna od predloženih tačaka.

Utvrđivanje konačnog dnevnog reda predstoji u današnjem nastavku sjednice.

 

Izvor: Oslobođenje