Održana Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju: Priznata potraživanja od 12,5 miliona KM

0

 

Sačuvali fabriku

Skupština povjericala priznala je potraživanja za 64 radnika od 191.358 KM, koja se odnose na devet posljednjih neisplaćenih plaća i ona su svrstana u viši isplatni red.

Stečajni upravnik priznao je oko četrdesetak potraživanja povjerilaca, među kojima je i potraživanje Fonda PiO RS u iznosu od 1.048.000 KM, potraživanje firme Mering iz Zrenjanina od 1.951.378 KM, firme DMS Kompani iz Bijeljine od 630.331 KM, Energosistema iz Brčkog od 280.519 KM, Hemije iz Bijeljine od 152.804 KM i drugih firmi.

Radnik Šećerane Ilija Grkinić kaže da su sve presude koje su radnici dobili za neisplaćene plaće izvršne i radnici očekuju da će njihova potraživanja biti isplaćena.

– U proteklih šest godina nismo dobili nijednu marku za naš rad. Smatrali smo da ova fabrika treba raditi i da ona vrijedi za ovo društvo. Čuvali smo i sačuvali fabriku. U protivnom, bila bi pokradena – kaže Grkinić, ističući da se godišnje izdvajalo milion KM da se fabrika sačuva.

Strateški partner

Pomoćnik direktora za proizvodnju u Fabrici šećera Rade Rakić, kaže da je fabrika u najvećoj mjeri sačuvana.

– Nadam se da će stečajni postupak kratko trajati i da ćemo uskoro dobiti strateškog partnera.

Naš cilj je da se tokom jeseni počne ugovarati proizvodnja šećerne repe za narednu godinu i da fabrika bude spremna za kampanju u 2017. godini – rekao je naš sagovornik.

Potrebno izdvojiti 80 miliona KM

Rade Rakić kaže da je za pokretanje proizvodnje potrebno izdvojiti 80 miliona KM.

– Uz kvalitetan remont fabrike, koji bi koštao oko 16 miliona, te uz pripremu sjetve šećerne repe u iznosu od 40 miliona KM, potencijalni investitor trebao bi izdvojiti oko 80 miliona KM u obnavljanje proizvodnje. Četrdesetak uloženih miliona maraka odmah bi se počelo vraćati, nakon što bi prvi kilogrami šećera izašli s proizvodne trake – pojašanjava Rakić.

 

Izvor: Faktor.ba