Connect with us

TEHNOLOGIJA

Otvoren sajam tehnike

BEOGRAD – Jubilarni 60. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kome će biti predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških novosti i inovacija, otvoren je na Beogradskom sajmu.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 26 zemalja, sa četiri kontinenta Evrope, Amerike, Afrike i Azije. Sajam će trajati do petka, 20. maja, od 10 do 18 sati.

Ta sajamska manifestacija ove godine obilježava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, koji je svojim tehničkim pronalascima i vizijama zauvjek promijenio svijet.

Tim povodom će biti postavljeno nekoliko izložbi o istoriji robotike sa akcentom na Beogradsku školu robotike, Teslin transformator i druge, kao i projekti Saveza pronalazača Srbije.

Reklama

Na sajmu će biti predstavljeni alati, roboti, napredni softveri, savremena oprema za fabrike budućnosti, kuća i zabavna elektronika i drugo.

Mladi matematičari koji su osvojili prvo mesto na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola u Tirani otvorili su tu čuvenu sajamsku manifestaciju.

U njihovo ime sajam je proglasio otvorenim dobitnik zlatne medelja Aleksa Milojević, koji je poručio da mu je izuzetna čast da otvori taj sajam i da će se sa svojim drugarima iz ekipe potruditi da unaprijedi ovaj svijet u oblasti nauke, tehnike i inženjerstva.

„Veze između nauke i tehnike su mnogobrojne, a tehnika je pogon razvoja privrede i industrije. Ovo je 60. sajam što pokazuje koliko dugo Srbija posvećuje pažnju razvoju tehnike“, rekao je Milojević Tanjugu.

Reklama

Mladi matematičari su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje i njima je generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić uručila ček od 180.000 dinara.

Zlatne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije Beograd Aleksa Milojević i Igor Medvedev, dok je srebrnu medalju osvojio Ognjen Tošić.

Bronzana odličja pripala su Aleksi Konstantinovu i Nikoli Sadoveku iz Matematičke gimnazije Beograd, kao i Nikoli Pavloviću, učeniku Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Stručni prateći program čine brojna predavanja, prezentacije, izložbe, seminari i skupovi, među kojima i italijansko-srpski skup posvećen razvoju i primjeni novih proizvodnih tehnologija i preduzetništvu u oblasti prerađivačke industrije.

Reklama

Na sajmu će nacionalne izložbe imati Češka, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Republika Srpska, a grupne – regionalne privredne komore Požarevca, Valjeva i Kruševca.

Na otvaranju 60. sajma je istaknuto da je prvi sajam organizovan još davne 1937. godine, a zatim poslije Drugog svjetskog rata 1957. godine i da je ostao do danas elitna sajamska manifestacija i jedan od najvažnijih razvojnih događaja u regionu.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

Izvor: RTS

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu