Otvoren sajam tehnike

0

 

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 26 zemalja, sa četiri kontinenta Evrope, Amerike, Afrike i Azije. Sajam će trajati do petka, 20. maja, od 10 do 18 sati.

Ta sajamska manifestacija ove godine obilježava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, koji je svojim tehničkim pronalascima i vizijama zauvjek promijenio svijet.

Tim povodom će biti postavljeno nekoliko izložbi o istoriji robotike sa akcentom na Beogradsku školu robotike, Teslin transformator i druge, kao i projekti Saveza pronalazača Srbije.

Na sajmu će biti predstavljeni alati, roboti, napredni softveri, savremena oprema za fabrike budućnosti, kuća i zabavna elektronika i drugo.

Mladi matematičari koji su osvojili prvo mesto na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola u Tirani otvorili su tu čuvenu sajamsku manifestaciju.

U njihovo ime sajam je proglasio otvorenim dobitnik zlatne medelja Aleksa Milojević, koji je poručio da mu je izuzetna čast da otvori taj sajam i da će se sa svojim drugarima iz ekipe potruditi da unaprijedi ovaj svijet u oblasti nauke, tehnike i inženjerstva.

„Veze između nauke i tehnike su mnogobrojne, a tehnika je pogon razvoja privrede i industrije. Ovo je 60. sajam što pokazuje koliko dugo Srbija posvećuje pažnju razvoju tehnike“, rekao je Milojević Tanjugu.

Mladi matematičari su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje i njima je generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić uručila ček od 180.000 dinara.

Zlatne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije Beograd Aleksa Milojević i Igor Medvedev, dok je srebrnu medalju osvojio Ognjen Tošić.

Bronzana odličja pripala su Aleksi Konstantinovu i Nikoli Sadoveku iz Matematičke gimnazije Beograd, kao i Nikoli Pavloviću, učeniku Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Stručni prateći program čine brojna predavanja, prezentacije, izložbe, seminari i skupovi, među kojima i italijansko-srpski skup posvećen razvoju i primjeni novih proizvodnih tehnologija i preduzetništvu u oblasti prerađivačke industrije.

Na sajmu će nacionalne izložbe imati Češka, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Republika Srpska, a grupne – regionalne privredne komore Požarevca, Valjeva i Kruševca.

Na otvaranju 60. sajma je istaknuto da je prvi sajam organizovan još davne 1937. godine, a zatim poslije Drugog svjetskog rata 1957. godine i da je ostao do danas elitna sajamska manifestacija i jedan od najvažnijih razvojnih događaja u regionu.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

Izvor: RTS