Connect with us

TEHNOLOGIJA

Ovakve poruke nipošto ne otvarajte – reč je o opasnoj SMS prevari!

BiH, SRBIJA – Ako vam prilikom surfovanja po internetu stigne poruka da vam je telefon zaražen virusom, nipošto je ne otvarajte jer može biti riječ o SMS prevari, koja vam račun na kraju mjeseca može uvećati i za više hiljada dinara/maraka.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Sporne poruke, koje označavaju da ste postali korisnik usluga servisa, stižu sa brojeva 3663, 5678 ili 1991, piše „Blic“.

Ovi servisi nedeljno šalju bar tri poruke i to za uslugu za koju niste ni znali da vam se naplaćuje. U zamku se lako upadne, a žrtva ove prevare bila je S. M. iz Beograda, kojoj je tokom pretraživanja neta na telefonu iskočila poruka sa upozorenjem da je njen uređaj inficiran virusom i da ga treba skenirati.

– To je izgledalo kao da je sistemska poruka Androida, zato sam i kliknula na baner. Nisam obratila pažnju na uslove korišćenja, ali mi nije palo na pame da je prevara. Nakon toga svakodnevno su mi stizale SMS poruke sa brojeva 3663 i 5678 – kaže ona, i dodaje da je shvatila da su poruke naplaćene tek kada je stigao račun za telefon uvećan za oko 2.500 dinara.

Reklama

Mobilni operater objasnio joj je da je koristila servis sa dodatnom uslugom i da je zato račun uvećan, a objasnili su joj i kako da se odjavi. Račun je, ipak, morala da plati.

Ono što zabrinjava jeste da korisnik ovog i sličnih servisa možete postati i klikom na neku aplikaciju, kviz ili test… Najpre treba da se obratite vašem mobilnom operateru.

– Prema Zakonu u elektronskim komunikacijama i internim procedurama Telenora, prvi korak je da nam korisnici prijave problem, a potom se vrši provera da li postoje elementi prevare. Ukoliko se ustanovi da je u pitanju obmana, takvi brojevi se blokiraju – kažu u Telenoru, a isto procedura važi i kod Telekoma i Vipa.

Budući da operateri po pravilu nisu dužni da vrate novac, način da se naplati šteta jeste podnošenje žalbe RATEL-u, tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine, ili, najzad, pokretanje sudskog postupka.

Reklama

Izvor: Vesti online

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu