Počeo sastanak G7, podsticanje globalnog rasta u vrhu agende

0

Među učesnicima samita su američki ministar finansija Džejkob Lu, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, prenosi agencija Frans pres.

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata, nakon čega će učesnici u popodnevnim satima obići region pogođen razornim zemljotresom i cunamijem u 2011. godini.

Po dolasku na sastanak, francuski ministar finansija Mišel Sapen se usprotivio ideji sticanja trgovinske prednosti kroz manipulisanje sopstvenim valutama.

„Mi smo danas u fazi saradnje, a ne u nekoj vrsti intervencije ili u fazi valutnog rata“, izjavio je Sapen Frans presu.

Kao domaćinu samita, Japanu je stalo do toga da dobije podršku za svoj stav po kome su fiskalni podsticaji način za podizanje rasta globalne ekonomije, u trenutku kada jačanje jena pogađa japanske izvoznike i ubrzava ekonomsko usporavanje Japana.

Rizik od potencijalne intervencije Tokija na tržištu u cilju obaranja vrednosti jena, kako navodi AFP, doveo je Japan u koliziju sa drugim članicama G7, poput SAD, koje tvrde da jen nije previše jak.

Grupa sedam, kojoj pripadaju i Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija, iskoristiće sastanak kako bi izradila strategiju za očuvanje globalne ekonomije od recesije, navodi AFP.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu srezao projekciju rasta globalne ekonomije, treći put za šest mjeseci, jer je usporavanje Kine i drugih tržišta u razvoju povećalo bojazan od toga da najgore tek dolazi.

Kako navodi AFP, referendum Velike Britanije o njenoj budućnosti u Evropskoj uniji bi se takođe mogao naći na agendi sastanka G7.

 

Izvor: Tanjug