Prvi pad investicija u Velikoj Britaniji u poslednje 3 godine

0

Poslovne investicije su u prvom kvartalu pale za 0,4 odsto na godišnjem nivou, posle rasta od 0,3 odsto iz četvrtog kvartala prošle godine, saopštila je britanska kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

Razlog tome su, kako poručuju iz ONS-a, slabija ulaganja u kancelarijski prostor i u druge nestambene objekte, dok su ekonomisti očekivali pad investicija od 0,1 odsto u periodu januar-mart 2016. godine. 

ONS je, takođe, potvrdio da je rast britanske privrede usporio u prvom tromjesečju, budući da je ostvarila rast od 0,4 odsto, dok je na godišnjem nivou, rast BDP-a iznosio 2,0 odsto, što je niže u odnosu na preliminarnu procjenu rasta od 2,1 odsto. 

Neizvjesnost u pogledu ishoda referenduma, zakazanog za 23. jun, ugrožava investicije, saopštili su centralna banke Engleske i Međunarodni monetarni fond. 

Ranije ovog mjeseca, direktori 15 vodećih međunarodnih kompanija koje su vodeći investitori u Britaniji, među kojima su GE, Sisko, Mars i Erbas, pozvali su Britaniju da ostane u okvirima EU, pošto bi odluka o napuštanju bloka mogla ugroziti buduće investicije. 

Centralna banka je ovog mjeseca snizila projekciju rasta britanske privrede za ovu godinu, na 2,0 sa 2,2 odsto, upozoravajući istovremeno na ekonomske rizike britanskog izlaska iz Unije, navodi britanska agencija.

 

Izvor: B92