Connect with us

INVESTICIJE

Potpisani ugovori za implementaciju projekata ″Javno privatno partnerstvo″

Koordinator za reformu javne uprave, Dragan Ćuzulan potpisao je ugovore za implementaciju dva reformska projekta: ″Javno privatno partnerstvo (JPP)″ i ″Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika – faza II (SPPD II)″.

Objavljeno

 


Ugovore za implementaciju projekata koordinator za reformu javne uprave potpisao je sa Emirom Đikićem, direktorom firme Djikic consulting services d.o.o. Sarajevo, koja zastupa grupu ponuđača Djikic consulting services d.o.o. Sarajevo i Lucid Linx d.o.o. Sarajevo (″Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika – faza II (SPPD II)″ i Altijanom Softić, direktoricom firme AMAX bmr d.o.o. Sarajevo, koja zastupa grupu ponuđača AMAX bmr d.o.o. Sarajevo, BIČAKČIĆ d.o.o. Sarajevo, PAGE d.o.o. Istočno Sarajevo i NACIONALNI KONSULTANT ZA JAVNE NABAVKE d.o.o. Sofia, Bugarska (″Javno privatno partnerstvo”).

Cilj projekta ″Javno privatno partnerstvo″ je uspostava funkcionalnih sistema JPP u BiH u skladu sa evropskim zakonodavstvom, standardima i najboljim praksama. Javno privatno partnerstvo omogućuje finansiranje velikih javnih investicija dijelom privatnim sredstvima. Projekat će stvoriti zakonske preduslove za JPP na nivoima gdje ti preduslovi još uvijek ne postoje. Kako BiH ima aspiracije da uđe u EU, sva zakonska rješenja, postojeća i buduća će biti usklađena sa EU legislativom.

Da bi se testirao uspjeh projekta, predviđeno je da se dizajniraju i urade 2 pilot JPP projekta (jedan u FBiH, drugi u RS) u mjeri u kojoj to bude moguće, istakao je Ćuzulan. On je dodao da će se implementacija ovog projekta sastojati iz tri 3 komponente: razvoj zakonskog okvira za JPP, izgradnja kapaciteta i angažman privatnog sektora i promotivna kampanja, te da su glavni korisnici projekta:

Ministarstvo finansija RS, Ministarstvo finansija FBiH, Direkcija za finansije Brčko distrikta, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Direkcija za evropske integracije, komisije za koncesije BiH, FBiH i RS, te Komisija za javno privatno partnerstvo BD. Među indirektnim korisnicima pomenuo je ministarstva trgovine na svim nivoima, Agenciju za promociju stranih investicija i druge.

Projekat obuhvata tri upravna nivoa: FBiH, RS i BD, trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.877.059,25 KM sa uključenim PDV­om. Ćuzulan je rekao da projekat ″Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika – faza II (SPPD II)″ ima za cilj dalji razvoj funkcionalnih i održivih sistema strateškog planiranja vezanog za budžetsko planiranje i razvoj javnih politika zasnovanih na dokazima, na nivou države, entiteta i Brčko Distrikta, koji promovišu učinkovitost, djelotvornost, odgovornost i podršku procesu EU integracija.

Kroz implementaciju ovog projekta izgradnja kapaciteta za razvoj javnih politika ministarstava će se zasnivati na metodologiji koju preporučuje OECD/SIGMA i EU. Tom metodologijiom je omogućeno da državni službenici imaju mogućnost da po prvi put definišu problem sa fokusom na rane konsultacije sa ključnim akterima, procjenu učinka opcija javne politike te praćenje i procjenu implementacije.

Reklama

Glavni korisnici ovog projekta su institucije koje će u skladu sa svojim nadležnostima i važećom regulativom pripremati srednjoročne i godišnje programe rada VM/vlada, odnosno koordinirati i usmjeravati primjenu metodologija strateškog planiranja i razvoja politika:

Ministarstvo finansija i trezora BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, Generalni sekretarijat VM BiH, Ministarstvo finansija FBiH, Generalni sekretarijat Vlade FBiH, Ministarstvo finansija RS, Generalni sekretarijat Vlade RS – Kabinet Predsjednika Vlade RS i Generalni sekretarijat Vlade BD BiH, Zavod za programiranje razvoja F BIH, Republički sekretarijat za zakonodavstvo RS, Direkcija za finansije Vlade BD BiH i Zakonodavni ured Vlade BD BiH.

Projekat će se realizovati na sva četiri upravna nivoa (nivo VM BiH, FBiH, RS i BD BiH), a period izvršenja projekta iznosi 30 mjeseci. Vrijednost ovog projekta iznosi 1.762.996,95 KM sa uključenim PDV­om. Projekti će biti finansirani iz Fonda za reformu javne uprave. 

 

Izvor: Privrednastampa.ba

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu