Samsung povećao prednost nad Apple-om na tržištu smartfona

0

 

Tokom perioda od 3 mjeseca, Samsung-ova prodaja je porasla za u odnosu na prošlogodišnih 81.12 miliona primjeraka. U drugu ruku, Apple je doživio pad u prvom tromjesečju sa 17.9% na 14.8%, što ukazuje na godišnji pad od 14.8%, što predstavlja prvi put da je Apple objavio pad prodaje iPhone uređaja na godišnjem nivou.

Ukupna prodaja iPhone uređaja u prvom tromjesečju je iznosila 51.62 miliona isporučenih primjeraka. Na trećem, četvrtom i petom mjestu se nalaze kineski proizvođači Huawei, Oppo i Xiaomi. Oppo se na ovoj listi našao kao najveći pobjednik, ostvarivši poboljšanje prodaje od čak 145% u periodu od 3 mjeseca, što mu je omogućilo da preuzme tržišni udio od kompanije Lenovo, koja se ne nalazi više u top 5 proizvođača. Lenovo je ostvario oštar godišnji pad prodaje smartfona od 33%. Što se tiče operativnih sistema,

Android kontroliše čak 84% ukupno prodatih uređaja u prvom tromjesečju. Međutim, pored globalne dominacije Android sistema, neki Android proizvođači imaju problema da ostvare profit od svog udjela. Time je ovo područje gdje Apple dominira, uprkos svom opadanju u ovom tromjesečju. U periodu od januara do marta je prodato 349.3 miliona uređaja, što je 3.9% više uređaja u odnosu na 336.3 miliona uređaja prodatih u istom periodu prethodne godine.

 

Izvor: Nezavisne novine