Connect with us

TEHNOLOGIJA

Samsung povećao prednost nad Apple-om na tržištu smartfona

Prema Gartneru, sa ukupnom prodajom od 81.18 miliona smartfona u prvom tromjesečju, Samsung sada posjeduje 23% ukupnog svjetskog tržišta smartfona.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Tokom perioda od 3 mjeseca, Samsung-ova prodaja je porasla za u odnosu na prošlogodišnih 81.12 miliona primjeraka. U drugu ruku, Apple je doživio pad u prvom tromjesečju sa 17.9% na 14.8%, što ukazuje na godišnji pad od 14.8%, što predstavlja prvi put da je Apple objavio pad prodaje iPhone uređaja na godišnjem nivou.

Ukupna prodaja iPhone uređaja u prvom tromjesečju je iznosila 51.62 miliona isporučenih primjeraka. Na trećem, četvrtom i petom mjestu se nalaze kineski proizvođači Huawei, Oppo i Xiaomi. Oppo se na ovoj listi našao kao najveći pobjednik, ostvarivši poboljšanje prodaje od čak 145% u periodu od 3 mjeseca, što mu je omogućilo da preuzme tržišni udio od kompanije Lenovo, koja se ne nalazi više u top 5 proizvođača. Lenovo je ostvario oštar godišnji pad prodaje smartfona od 33%. Što se tiče operativnih sistema,

Android kontroliše čak 84% ukupno prodatih uređaja u prvom tromjesečju. Međutim, pored globalne dominacije Android sistema, neki Android proizvođači imaju problema da ostvare profit od svog udjela. Time je ovo područje gdje Apple dominira, uprkos svom opadanju u ovom tromjesečju. U periodu od januara do marta je prodato 349.3 miliona uređaja, što je 3.9% više uređaja u odnosu na 336.3 miliona uređaja prodatih u istom periodu prethodne godine.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

Reklama

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu