Connect with us

TEHNOLOGIJA

Excel – Pomoć u biblioteci funkcija

SVIJET – Fleksibilnost i moć Excel tabela leži u tome što vrlo jednostavno možete da iskoristite stotine gotovih funkcija u svim svojim proračunima.

Objavljeno

 


Izvor:

Ipak, da bi se oslobodila prava snaga, neophodno je da odlično poznajete desetine najznačajnijih i najčešćih funkcija, a da one ostale shvatite za što kraće vrijeme. U cilju što jednostavnijeg pronalaženja onoga što vam je u konkretnoj situaciji potrebno, Excel ima odličan sistem pomoći u svakodnevnom radu.

Do opsežnih uputstava i preciznih odgovora obično možete da dođete na više načina, a odluka je na vama. Ukoliko imate vremena i želite da proširite poznavanje funkcija pre nego što vam zaista zatrebaju, možete da počnete od Insert Function dijaloga. Postavite se neposredno ispod ribbon‑a i desno od trake za editovanje formula kliknite na f‑x‑ znak koji će otvoriti dijalog Insert. U polje Search for a function možete da unesete ime funkcije i kliknete na Go. U dnu prozora prikazaće se kratak opis koji, uz ime funkcije i liste parametara, sadrži i objašnjenje šta funkcija radi, tj. šta očekuje kao ulaz i šta nakon toga prikazuje kao odgovor. Ispod opisa je Help on this function, ako želite da nastavite detaljnije upoznavanje s pregledanom funkcijom. Kada kliknete na ovaj link, otvoriće se Excel Help koji predstavlja pravo blago jer detaljno prikazuje verbalni opis, sintaksu upotrebe sa opisom korišćenih parametara. Nakon toga slede detaljne napomene o upotrebi u sekciji Description. Za kraj, tu su i primeri koje možda i prvo treba videti zato što daju najbrže konkretne rezultate jer su praćeni pravim reprezentativnim podacima koji opisuju različite primene i dobro uvode u efikasan operativan rad.

Da biste postali majstor za Excel, otvorite dijalog Insert Function, preskočite popunjavanje imena funkcije u gornjem redu i pređite direktno na drugo polje za unos, a tu otvorite padajuću listu i odaberite kategoriju funkcija koja vas zanima. U centralnom delu prozora pojaviće se sortiran redosled svih funkcija iz te kategorije. Na vama je da sada skrolujete kroz spiskove i redom virite u brze opise. Možete da klikćete po imenima interesantnih funkcija ili, još bolje, da koristite kursorski taster strelice nadole. Ruke su na tastaturi, a kratki opisi smenjuju se bez napora.

Potražite željenu funkciju i nakon toga, testa radi, unesite je u tabelu i varirajte različite vrednosti da biste je upoznali i shvatili kada i gde možete da koristite. Dvostruki klik na ikonu umetnuće opisivanu funkciju, a nju ćemo zatim ručno dopuniti konkretnim parametrima.

Ukoliko imate radni list s tabelama i formulama, dobar način analiziranja suštine stvari je funkcija ScreenTips koja se pojavljuje pored samog polja u kojem je formula i funkcija. ScreenTips je na prvi pogled „spartanska“ pomoć jer se sastoji samo od imena funkcija praćenih tipovima parametara. ScreenTips iskače na ekran nakon duplog klika na matično polje. ScreenTips pokazuje pravu moć kada kursor miša zaustavite na imenu funkcije ili nad njenim parametrima. Svaka od pomenutih reči pretvara se u hiperlink koji vodi do referenciranih polja ili pravo do Excel Help‑a u kojem možete naširoko i nadugačko da istražujete pojedine funkcije i u istraživanju odete vrlo daleko. Dakle, da biste koristili ScreenTips:

Dvokliknite na polje sa aktivnim formulom.
U ScreenTip pop‑up prozorčiću kliknite na ime funkcije da biste otvorili poglavlje Excel Help podsistema koje se odnosi na detalje razmatrane funkcije.
Kada pronađete odgovore na sve nedoumice, zatvorite Help prozor.
Sada možete i da kliknete na argument funkcije, te da unesete i polja koja se obrađuju, kao i konkretne vrijednosti za statične parametre.

Reklama

Izvor: PS pressrs

 

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu