Connect with us

TEHNOLOGIJA

Excel – Pomoć u biblioteci funkcija

SVIJET – Fleksibilnost i moć Excel tabela leži u tome što vrlo jednostavno možete da iskoristite stotine gotovih funkcija u svim svojim proračunima.

Objavljeno

 


Ipak, da bi se oslobodila prava snaga, neophodno je da odlično poznajete desetine najznačajnijih i najčešćih funkcija, a da one ostale shvatite za što kraće vrijeme. U cilju što jednostavnijeg pronalaženja onoga što vam je u konkretnoj situaciji potrebno, Excel ima odličan sistem pomoći u svakodnevnom radu.

Do opsežnih uputstava i preciznih odgovora obično možete da dođete na više načina, a odluka je na vama. Ukoliko imate vremena i želite da proširite poznavanje funkcija pre nego što vam zaista zatrebaju, možete da počnete od Insert Function dijaloga. Postavite se neposredno ispod ribbon‑a i desno od trake za editovanje formula kliknite na f‑x‑ znak koji će otvoriti dijalog Insert. U polje Search for a function možete da unesete ime funkcije i kliknete na Go. U dnu prozora prikazaće se kratak opis koji, uz ime funkcije i liste parametara, sadrži i objašnjenje šta funkcija radi, tj. šta očekuje kao ulaz i šta nakon toga prikazuje kao odgovor. Ispod opisa je Help on this function, ako želite da nastavite detaljnije upoznavanje s pregledanom funkcijom. Kada kliknete na ovaj link, otvoriće se Excel Help koji predstavlja pravo blago jer detaljno prikazuje verbalni opis, sintaksu upotrebe sa opisom korišćenih parametara. Nakon toga slede detaljne napomene o upotrebi u sekciji Description. Za kraj, tu su i primeri koje možda i prvo treba videti zato što daju najbrže konkretne rezultate jer su praćeni pravim reprezentativnim podacima koji opisuju različite primene i dobro uvode u efikasan operativan rad.

Da biste postali majstor za Excel, otvorite dijalog Insert Function, preskočite popunjavanje imena funkcije u gornjem redu i pređite direktno na drugo polje za unos, a tu otvorite padajuću listu i odaberite kategoriju funkcija koja vas zanima. U centralnom delu prozora pojaviće se sortiran redosled svih funkcija iz te kategorije. Na vama je da sada skrolujete kroz spiskove i redom virite u brze opise. Možete da klikćete po imenima interesantnih funkcija ili, još bolje, da koristite kursorski taster strelice nadole. Ruke su na tastaturi, a kratki opisi smenjuju se bez napora.

Potražite željenu funkciju i nakon toga, testa radi, unesite je u tabelu i varirajte različite vrednosti da biste je upoznali i shvatili kada i gde možete da koristite. Dvostruki klik na ikonu umetnuće opisivanu funkciju, a nju ćemo zatim ručno dopuniti konkretnim parametrima.

Ukoliko imate radni list s tabelama i formulama, dobar način analiziranja suštine stvari je funkcija ScreenTips koja se pojavljuje pored samog polja u kojem je formula i funkcija. ScreenTips je na prvi pogled „spartanska“ pomoć jer se sastoji samo od imena funkcija praćenih tipovima parametara. ScreenTips iskače na ekran nakon duplog klika na matično polje. ScreenTips pokazuje pravu moć kada kursor miša zaustavite na imenu funkcije ili nad njenim parametrima. Svaka od pomenutih reči pretvara se u hiperlink koji vodi do referenciranih polja ili pravo do Excel Help‑a u kojem možete naširoko i nadugačko da istražujete pojedine funkcije i u istraživanju odete vrlo daleko. Dakle, da biste koristili ScreenTips:

Dvokliknite na polje sa aktivnim formulom.
U ScreenTip pop‑up prozorčiću kliknite na ime funkcije da biste otvorili poglavlje Excel Help podsistema koje se odnosi na detalje razmatrane funkcije.
Kada pronađete odgovore na sve nedoumice, zatvorite Help prozor.
Sada možete i da kliknete na argument funkcije, te da unesete i polja koja se obrađuju, kao i konkretne vrijednosti za statične parametre.

Reklama

Izvor: PS pressrs

 

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu