Connect with us

PRIVREDA

Sprema se najveća privatizacija u istoriji planete

Iako je trenutno još uvijek u većinskom vlasništvu Vlade Saudijske Arabije, naftna kompanija Saudi Aramco bi već sljedeće godine mogla postati dostupna svim kompanijama u svijetu koje požele i imaju novca da investiraju u njene dionice.

Objavljeno

 


 

Naftna kompanija Saudi Aramco proizvodi gotovo 12 posto svjetskih zaliha nafte, što je i do pet puta više od najveće privatne kompanije koja se bavi proizvodnjom nafte i njezinih prerađevina, ExonMobil.

Zbog činjenice da leži na najvećem svjetskom nalazištu nafte, Saudi Aramco, izlaskom na tržište, mogla bi postati čak pet puta vrijednija od Applea, te time postati najvrjednija kompanija u svijetu, a njena privatizacija postat će najveća u istoriji planete. 

Uz privatizaciju najveće naftne kompanije vežu se tri priče. Jedna od njih je činjenica da je Saudijskoj Arabiji potrebna ova privatizacija kako bi se smanjila ovisnost o nafti i da počne koristiti naftu u svrhu finansijske diverzifikacije. Druga je uticaj na globalne finansije. I treće, što seže dalje od same ekonomije, je učinak ove privatizacije na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija dugi niz godina ima jedan problem, a to je ovisnost o samo jednoj industriji. Zbog te ovisnosti sve druge industrije ne mogu se razvijati u skladu i potrebama svjetskih tržišta. Ovaj problem poznatiji je pod nazivom holandska bolest, koja je kao takva imenovana prema primjeru Holandije koja je, nakon što je razvijen sistem proizvodnje plina iz Sjevernog mora, svu svoju snagu, gospodarstvo i ekonomiju usmjerila samo na proizvodnju plina, zanemarujući ostale industrije koje su time postale manje konkurentne.

Holandija je posegnula za ovom metodom zbog snažnog civilnog društva i razvijenosti, no energetska industrija Holandije nikada nije dosegnula nivo ovisnosti poput one u Saudijskoj Arabiji ili Rusiji. 

Reklama

Zbog toga je saudijski princ Mohammed bin Salman, najavio ‘Viziju 2030’, plan koji uključuje porast zarade za zemlju od prodaje dijela kompanije Armaco. Sav novac, kako je najavio, uložit će u finansiranje i razvijanje drugih industrija koje se zbog preokupacije naftom do sada nisu razvijale u skladu s potrebama tržišta. Sve s ciljem izgradnje najvećeg suverenog fonda bogatstva na planeti Zemlji.

Prema njegovom planu dio novca od prodaje kompanije ići će u domaće investicije, a dio u inostrana ulaganja.

Njegova je namjera dobra, ukoliko uzmemo u obzir nedavni veliki pad cijena nafte kao i činjenicu da nije dobro oslanjati se samo na jedan izvor prihoda. Kritičari pak s druge strane napominju kako je ovo degradacija najveće svjetske industrije, te kako je više potez Vlade nego pravi tržišni manevar, no sigurno je teško predvidjeti što bi se događalo u budućnosti sa zemljom koja sve što ima ulaže u samo jedan sektor, koji možda i propada.

Princ Salman, 30-godišnjak koji je nasljednik trona vladajuće kraljevske porodice, predlaže ulaganje u turizam, zdravstvo, proizvodnju i obrazovanje. Jedan od ciljeva koje je postavio je i povećanje udjela privatnog sektora u gospodarstvu od 40 na 65 posto.

Ako se to dogodi, tvrdi, saudijska Arabija će postati više “normalna”, kao i druge zemlje u kojima postoji nekoliko jakih sektora. Ovakva će promjena zasigurno utjecati i na promjene unutar samog društva i na karakter nacije.

Postavlja se pitanje uticaja ove odluke na globalne finansije, odnosno kako će na njih uticati sama prodaja najveće naftne kompanije na svijetu, te kako će reagirati na stvaranje i razvoj novog najvećeg fonda bogatstva. Što se tiče prodaje, ona će biti veliki test za ulagače i pokazati koliko su spremni uložiti u kompaniju koja se pokazala kao pravi rudnik bogatstva.

Reklama

Ovdje se raspravlja i o pitanju kojom se brzinom ovisnost svijeta o nafti može smanjiti. Što se tiče fondova, suvereni fondovi sve više zauzimaju moralna stajališta, poput Holandije koja je prodala svoje bogatstvo ugljena radi razvoja tehnologije za očuvanje okoliša.

Saudijska Arabija dobro je poznati investitor, a ako će sve ići prema planu, njeno bi bogatstvo trebalo biti samo veće.

Ukoliko Saudijska Arabija i njezino gospodarstvo postanu široko raspršeni po svijetu, to bi se najviše odrazilo na njene susjede. Ukoliko se ova prodaja, odnosno privatizacija pokaže kao dobar potez, to bi moglo nagnati i ostale zemlje u susjedstvu na učine isto. Otvaranjem investitorima, te će zemlje morati početi poštivati internacionalne porezne i pravne regulative i zakone. Što je svakako dobro za svijet, piše the Independent.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu