Srbija u vrhu u proizvodnji malina

0

„Srbija se nalazi na vrhu svjetske liste po proizvodnji maline i drugog voća. Možemo da budemo ponosni na naše proizvodjače, jer znamo šta je borba na svjetskim tržištu i koliko je potrebno rada i trud za te rezultate kada nema više barijera na svjetskom tržištu“, rekao je Sertić.

On je otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline naveo da će Vlada Srbije investirati u prerađivačke kapacitete kao i nove zasade malina, ali i raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, da bi se spriječili problemi u lancu proizvodnje. 

„Pokušaćemo proboj na britansko, američko i rusko tržište s našim partnerima iz Kine. Njihova delegacija u Šapcu danas broji oko 20 ljudi“, kazao je ministar. 

Predsjednik Svjetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Dominges kazao je da je Svjetska organizacija proizvođača i prerađivača maline nastala zbog zajedničkog interesa proizvođača da razmenjuju iskustva i znanja u proizvodnji tog voća. 

Dominges je naglasio da je proizvodnja maline i društeveno odgovorna, jer upošljava mnogo radnika, a ponekad i cijele porodice. 

On je potvrdio i da prema podacima te organiizacije Srbija proizvodi oko 110.000 tona maline, što je više od četvrtine svjetske proizvodnje od 420.000 tona. 

Deseta svjetska konferencija proizvođača i prerađivača maline na kojoj učestvuje oko 300 proizvođača iz 17 zemalja svijeta traje do 11. maja. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svjetska organizacija Proizvođača i prerađivača maline (IRO). 

Svjetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine, a posljednje dvije su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovodjenju Programa promocije maline u svijetu, dok je Srbija bila organizator Pete svjetske konferencije proizvodjača i preradjivača maline 2006. na Zlatiboru. 

Članovi Svjetske organizacije IRO – pored Srbije, jesu i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Madjarska, Poljska, Škotska i SAD.

 

Izvor: Beta