Connect with us

PRIVREDA

Za agrometeorološke stanice 100.000 KM

BRATUNAC, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i kancelarija Razvojnog program UN u Srebrenici obezbijedile su 100.000 KM za 14 agrometeoroloških stanica čije će instalisanje uskoro početi u većim voćnim zasadima u regiji Birač i Bijeljini, potvrđeno je u kancelariji UNDP-a.

Objavljeno

 

 

Cilj postavljanja ovih stanica je unapređenje voćarstva i preventivna zaštita plantaža voća od grada i drugih nepovoljnih klimatskih faktora.

U cilju unapređenja i daljeg razvoja malinarstva u regiji Birač, u Bratuncu je u prethodnih mjesec dana održano više predavanja i radionica o integralnom uzgoju voća što će uskoro biti uslov za izvoz voća na tržište Evropske unije.

Primjenom integralne proizvodnje voća problem dobijanja sertifikata za izvoz maline i drugog voća iz regije Birač biće blagovremeno otkonjen.

Prema riječima načelnika za privredu bratunačke opštine Radenka Radovića, u posljednje dvije godine u ovoj opštini besplatno je podijeljeno oko pola miliona sadnica maline radi širenja proizvodnje ove kulture što je strateški razvojni cilj ove lokalne zajednice.

„Da bismo smanjili troškove nabavke i izbjegli kupovinu sadnog materijala neprovjerenog ili sumnjivog kvaliteta, u Kravici smo formirali rasadnik da bismo proizvodili kvalitetne sadnice za naše malinare“, kaže Radović.

On ističe da je oko 300 hektara zasađeno malinom u bratunačkoj opštini.

Uzgoj malina proširio se i na susjednu srebreničku opštinu gdje doživljava ekspanziju, a širi se i na područje opština Milići, Vlasenica i Zvornik.

Razvoj malinarstva u opštinama Bratunac i Srebrenica značajno podstiče Japanska razvojna agencija, obezbjeđujući besplatno sadnice, alat i mehanizaciju, te teoretsku i praktičnu pomoć japanskih poljoprivrednih stručnjaka.

Radović pojašnjava da će na cijelom području bratunačke opštine, gdje postoje plantaže maline i drugog jagodičastog voća, te gdje se organizuje plastenička proizvodnja povrća ove godine biti instalisani sistemi za navodnjavanje.

„To je projekat vrijedan četiri miliona maraka, a realizovaćemo ga zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske, Svjetske banke, IFAD programa i opštine Bratunac“, precizirao je Radović.

On kaže da se u bratunačkoj opštini godišnje proizvede oko 3.000 tona maline, a da je strateški cilj da se dostigne proizvodnja od 10.000 tona ovog voća odnosno da se stvore uslovi da većina domaćinstava ove opštine uzgaja malinu i da to bude izvor egzistencije i garancija sigurnog ostanka i opstanka stanovnika na selu jer će moći da žive od svog rada na svojim imanjima.

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.