Connect with us

FINANSIJE

Švicarska u BiH za 20 godina uložila milijardu KM, a bh. dijaspora u toj zemlji godišnje u BiH šalje 70 miliona franaka

SARAJEVO – Ambasada Švicarske u BiH obilježava 20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH. U tom periodu uloženo je blizu milijardu KM u oblasti obrazovanja, kulture, zapošljavanja mladih i brojnim drugim poljima.

Objavljeno

 

Tim povodom za Klix.ba govorili su ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer i Joseph Guntern, direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

Iako se BiH i Švicarska često upoređuju po osnovu državnog uređenja i multikulturalnosti, ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer smatra da BiH treba imati svoj razvojni put, bez pokušaja kopiranja švajcarskog modela, ali naravno uz preslikavanje određenih modela razvoja.

„Svaka država mora pronaći svoj vlastiti put razvoja. Švicarska ne treba BiH služiti kao model koji treba kopirati. Bez obzira na to, Švicarska  može ukazati na razvojni put BiH. Zemlja koja ima raznoliko stanovništvo i decentralizovano uređenje može biti uspješna. U svemu tome mora postojati tolerantnost prema osobama koje imaju različita uvjerenja, pripadaju različitoj religiji i kulturi i važno je da postoji spremnost za kompromis“, kazao je ambasador Maurer.

Ni u Švicarskoj  maksimalna rješenja nisu moguća, već se mora postići odgovarajući kompromis, istakao je Maurer.

„Saradnja BiH i Švicarske je nešto što ima svoju dubinu i poseban značaj. U ovih 20 godina pokazali smo to na djelu, a nastavićemo i u narednom periodu. Ono što je potrebno jeste intenziviranje privredne saradnje, a već godinu i po imamo ugovor o slobodnoj trgovini. BiH pružamo podršku kada je riječ o izvozu, zajedničkim nastupima na sajmovima, u oblasti investicija i još mnogo toga. Ukoliko se poboljša poslovna klima siguran sam da bi mnogi investitori odabrali BiH kao zemlju gdje će pokretati biznis“, kazao je Maurer za Klix.ba

Švicarske je na 7. mjestu kada je riječ o stranim investicijama u BiH.

„Aktivni smo u segmentu obrazovanja, stručnog usavršavanja. Dijaspora je veoma važan element u izgradnji mostova između Švajcarske i BiH. Više od 60.000 državljana BiH trenutno živi u Švicarske. Važno je istaći da dijaspora često ističe namjeru da unapređuje razvoj BiH. Tako dijaspora putem doznaka godišnje u BiH uplati više od 70 miliona franaka. Taj novac ne ide samo na potrošnju već sve više i na investicije“, naglasio je ambasador Maurer.

Švicarske već 20 godina aktivno doprinosi napretku BiH na polju političke stabilnosti, zaštite ljudskih prava, zdravstva, obrazovanja, kulture, zapošljavanja i još mnogo toga. Do sada je uloženo više od milijardu KM, a u toku je izrada nove strategije 2017. – 2020. godina, gdje će biti uloženo više od 34 miliona KM u slične projekte na godišnjem nivou.

„Brojne su stvari na koje smo ponosni za ovih 20 godina koliko traje Švicarski program saradnje u BiH. Prvih četiri ili pet godina najviše smo pružali humanitarnu pomoć, a zatim smo počeli izgradnju kuća za povratnike, ali i ostale infrastrukture. Kada su u pitanju projekti dugoročne saradnje želim istaći pomoć u razvoju opština, a naročito kada je riječ o strateškom planiranju“, istakao je Joseph Guntern.

Švicarska je naročitu pažnju posvetila ulaganju u oblasti poljoprivrede i zapošljavanja, naročito mladih ljudi. Tako je zahvaljujući Švicarskom programu saradnje zaposleno više od 3.000 osoba iz lokalnih sredina.

„Naročitu pažnju posvetili smo zdravstvu, konkretno u obnovi domova zdravlja, gdje smo omogućili da građani u velikom broju opština imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U svim našim projektima imali smo dobru saradnju s domaćim partnerima, jer smo pažljivo birali s kim sarađujemo“, kazao je Guntern.

Švicarska  ambasada u BiH u okviru Švicarskog programa saradnje u BiH trenutno radi na izradi nove strategije od 2017. do 2020. godine, što znači da je već odlučeno da će Švicarska u tom periodu u brojne projekte uložiti između 34 i 35 miliona KM na godišnjem nivou.

„Pored već standardnih polja saradnje i naše pomoći BiH imaćemo i poseban program podrške za upravljanje migracijama, ali ćemo nastaviti davati podršku BiH na putu ka EU, kao i nastaviti saradnju s bh. dijasporom u Švajcarskoj“, kazao je Guntern.

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.