Connect with us

FINANSIJE

Švicarska u BiH za 20 godina uložila milijardu KM, a bh. dijaspora u toj zemlji godišnje u BiH šalje 70 miliona franaka

SARAJEVO – Ambasada Švicarske u BiH obilježava 20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH. U tom periodu uloženo je blizu milijardu KM u oblasti obrazovanja, kulture, zapošljavanja mladih i brojnim drugim poljima.

Objavljeno

 


Tim povodom za Klix.ba govorili su ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer i Joseph Guntern, direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

Iako se BiH i Švicarska često upoređuju po osnovu državnog uređenja i multikulturalnosti, ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer smatra da BiH treba imati svoj razvojni put, bez pokušaja kopiranja švajcarskog modela, ali naravno uz preslikavanje određenih modela razvoja.

„Svaka država mora pronaći svoj vlastiti put razvoja. Švicarska ne treba BiH služiti kao model koji treba kopirati. Bez obzira na to, Švicarska  može ukazati na razvojni put BiH. Zemlja koja ima raznoliko stanovništvo i decentralizovano uređenje može biti uspješna. U svemu tome mora postojati tolerantnost prema osobama koje imaju različita uvjerenja, pripadaju različitoj religiji i kulturi i važno je da postoji spremnost za kompromis“, kazao je ambasador Maurer.

Ni u Švicarskoj  maksimalna rješenja nisu moguća, već se mora postići odgovarajući kompromis, istakao je Maurer.

„Saradnja BiH i Švicarske je nešto što ima svoju dubinu i poseban značaj. U ovih 20 godina pokazali smo to na djelu, a nastavićemo i u narednom periodu. Ono što je potrebno jeste intenziviranje privredne saradnje, a već godinu i po imamo ugovor o slobodnoj trgovini. BiH pružamo podršku kada je riječ o izvozu, zajedničkim nastupima na sajmovima, u oblasti investicija i još mnogo toga. Ukoliko se poboljša poslovna klima siguran sam da bi mnogi investitori odabrali BiH kao zemlju gdje će pokretati biznis“, kazao je Maurer za Klix.ba

Švicarske je na 7. mjestu kada je riječ o stranim investicijama u BiH.

Reklama

„Aktivni smo u segmentu obrazovanja, stručnog usavršavanja. Dijaspora je veoma važan element u izgradnji mostova između Švajcarske i BiH. Više od 60.000 državljana BiH trenutno živi u Švicarske. Važno je istaći da dijaspora često ističe namjeru da unapređuje razvoj BiH. Tako dijaspora putem doznaka godišnje u BiH uplati više od 70 miliona franaka. Taj novac ne ide samo na potrošnju već sve više i na investicije“, naglasio je ambasador Maurer.

Švicarske već 20 godina aktivno doprinosi napretku BiH na polju političke stabilnosti, zaštite ljudskih prava, zdravstva, obrazovanja, kulture, zapošljavanja i još mnogo toga. Do sada je uloženo više od milijardu KM, a u toku je izrada nove strategije 2017. – 2020. godina, gdje će biti uloženo više od 34 miliona KM u slične projekte na godišnjem nivou.

„Brojne su stvari na koje smo ponosni za ovih 20 godina koliko traje Švicarski program saradnje u BiH. Prvih četiri ili pet godina najviše smo pružali humanitarnu pomoć, a zatim smo počeli izgradnju kuća za povratnike, ali i ostale infrastrukture. Kada su u pitanju projekti dugoročne saradnje želim istaći pomoć u razvoju opština, a naročito kada je riječ o strateškom planiranju“, istakao je Joseph Guntern.

Švicarska je naročitu pažnju posvetila ulaganju u oblasti poljoprivrede i zapošljavanja, naročito mladih ljudi. Tako je zahvaljujući Švicarskom programu saradnje zaposleno više od 3.000 osoba iz lokalnih sredina.

„Naročitu pažnju posvetili smo zdravstvu, konkretno u obnovi domova zdravlja, gdje smo omogućili da građani u velikom broju opština imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U svim našim projektima imali smo dobru saradnju s domaćim partnerima, jer smo pažljivo birali s kim sarađujemo“, kazao je Guntern.

Švicarska  ambasada u BiH u okviru Švicarskog programa saradnje u BiH trenutno radi na izradi nove strategije od 2017. do 2020. godine, što znači da je već odlučeno da će Švicarska u tom periodu u brojne projekte uložiti između 34 i 35 miliona KM na godišnjem nivou.

Reklama

„Pored već standardnih polja saradnje i naše pomoći BiH imaćemo i poseban program podrške za upravljanje migracijama, ali ćemo nastaviti davati podršku BiH na putu ka EU, kao i nastaviti saradnju s bh. dijasporom u Švajcarskoj“, kazao je Guntern.

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu