Zatvorenici U BiH će kazne izdržavati bliže kućama

0

To je veliki iskorak, jer ako izmjene dobiju potporu zastupnika, preostaje samo jedan korak, a to je da resorna ministarstva potpišu sporazum.

Time će biti riješeno ovo važno pitanje, prije svega u kontekstu europskih zatvorskih pravila, jer će osuđenicima osigurati veću sigurnost, ali će i njihovim obiteljima olakšati posjete. Zastupnici u NS RS već će danas glasovati o prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija i sve ukazuje na to da će taj dokument dobiti zeleno svjetlo.

“Po onom što sam u utorak čuo kao reakcije, ne vidim nikakvu dvojbu u pogledu toga hoće li zakon biti usvojen ili neće”, kazao je za “Nezavisne” Anton Kasipović, ministar pravosuđa RS. Samim tim, kako dodaje, nakon što se usvoji i tekst zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Parlamentu FBiH, stečeni su svi uvjeti da entitetska ministarstva pravosuđa potpišu sporazum te da se krene u njegovu realizaciju.

“Sad sve ovisi o terminu usvajanja zakona u Parlamentu FBiH. Ja mislim da će se, budući da je u proceduri, to dogoditi vrlo brzo i nadam se da ćemo u idućih mjesec ili dva moći imati potpisan sporazum”, naglasio je Kasipović.

Kada će se izmjene zakona naći pred zastupnicima u FBiH, nismo uspjeli doznati, ali je Mato Jozić, federalni ministar pravosuđa, potvrdio da su one poslane u parlamentarnu proceduru, što je osnova da se ovo pitanje realizira. “Nadam se da će razum prevladati”, rekao je Jozić za naš list. To što je rješenje na pomolu, obradovalo je i Snežanu Bajić, suprugu Predraga Bajića, koji je za pravoslavni Uskrs, zajedno s još dvojicom osuđenika, pretučen u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

“Ja priželjkujem da moj suprug bude prebačen u Kazneno-popravni zavod Banja Luka, zato što bi tada bio bliže svojoj kući i mogla bih ga posjetiti. Meni je Zenica predaleko. Pritom, sigurnost mog muža mi je najbitnija”, naglasila je Bajić.

 

Izvor: Večernji.ba