Connect with us

PRAVO

Zatvorenici U BiH će kazne izdržavati bliže kućama

Osuđenicima u BiH će, moguće je već za mjesec do dva, biti danamogućnost premještaja u zatvor koji je bliži njihovim kućama. Oba entitetska ministarstva pravosuđa poslala su u parlamentarnu proceduru izmjene zakona koje zatvorenicima omogućavaju da kazne služe u ustanovi najbližoj mjestu prebivališta.

Objavljeno

 


To je veliki iskorak, jer ako izmjene dobiju potporu zastupnika, preostaje samo jedan korak, a to je da resorna ministarstva potpišu sporazum.

Time će biti riješeno ovo važno pitanje, prije svega u kontekstu europskih zatvorskih pravila, jer će osuđenicima osigurati veću sigurnost, ali će i njihovim obiteljima olakšati posjete. Zastupnici u NS RS već će danas glasovati o prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija i sve ukazuje na to da će taj dokument dobiti zeleno svjetlo.

“Po onom što sam u utorak čuo kao reakcije, ne vidim nikakvu dvojbu u pogledu toga hoće li zakon biti usvojen ili neće”, kazao je za “Nezavisne” Anton Kasipović, ministar pravosuđa RS. Samim tim, kako dodaje, nakon što se usvoji i tekst zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Parlamentu FBiH, stečeni su svi uvjeti da entitetska ministarstva pravosuđa potpišu sporazum te da se krene u njegovu realizaciju.

“Sad sve ovisi o terminu usvajanja zakona u Parlamentu FBiH. Ja mislim da će se, budući da je u proceduri, to dogoditi vrlo brzo i nadam se da ćemo u idućih mjesec ili dva moći imati potpisan sporazum”, naglasio je Kasipović.

Kada će se izmjene zakona naći pred zastupnicima u FBiH, nismo uspjeli doznati, ali je Mato Jozić, federalni ministar pravosuđa, potvrdio da su one poslane u parlamentarnu proceduru, što je osnova da se ovo pitanje realizira. “Nadam se da će razum prevladati”, rekao je Jozić za naš list. To što je rješenje na pomolu, obradovalo je i Snežanu Bajić, suprugu Predraga Bajića, koji je za pravoslavni Uskrs, zajedno s još dvojicom osuđenika, pretučen u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

“Ja priželjkujem da moj suprug bude prebačen u Kazneno-popravni zavod Banja Luka, zato što bi tada bio bliže svojoj kući i mogla bih ga posjetiti. Meni je Zenica predaleko. Pritom, sigurnost mog muža mi je najbitnija”, naglasila je Bajić.

Reklama

 

Izvor: Večernji.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu