Brčko: Sporan Zakon o javnim preduzećima

0

 

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je, nakon dvočasovne rasprave na vanrednoj sjednici Vlade, da se izmjene ovog zakona rade još od kraja 2012. godine zbog evropskih direktiva, ali i potrebe da se unificira metodologija izbora, struktura i plaćanje upravnih odbora u javnim preduzećima.

„Zbog nepostojanja političke volje nekoliko puta sam u ime Vlade povlačio predložene izmjene iz skupštinske procedure. Nakon svega čini mi se da sam pogriješio i da je, ipak, trebalo da nekako usvojimo zakon, jer danas ne bismo imali ove polemike“, rekao je Domić.

On je ponovio da je jedna od većih prepreka pri usvajanju izmjena i dopuna ovog zakona nastala zbog političkog djelovanja Admira Nukovića, vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća „Komunalno“ jer statut Brčko distrikta zabranjuje politički uticaj na rad javnih preduzeća.

„Neki članovi Vlade smatraju da nije logično da član Vlade ne smije imati uticaj na rad javnog preduzeća, a da to javno preduzeće vodi predsjednik jedne političke stranke. To je jedan od razloga ovog presinga. Nerazumljivo je i što drugi članovi Vlade misle da nije problem da predsjednici političkih stranaka mogu biti na čelu javnih preduzeća“, istakao je Domić.

On je podsjetio na obavezu da se donošenjem izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima ispoštuje presuda brčanskog Apelacionog suda o načinu izbora članova Upravnog odbora u „Komunalnom“.

I šef Odjeljenja za privredni razvoj zatražio je da se ovim zakonom reguliše funkcionisanje preduzeća, nakon prestanka mandata direktoru i članovima upravnih odbora, što nije slučaj u postojećem Zakonu.

Prema njegovim riječima, takva situacija je u Fondu zdravstvenog osiguranja u kome je većini članova Upravnog odbora istekao mandat, a uskoro će i direktoru.

„Određene probleme imamo i u Razvojno-garantnom fondu, a poznati su problemi u javnom preduzeću `Komunalno`. Ako to ne riješimo na jedinstven način za par godina imaćemo te probleme i u još nekim javnim preduzećima“, rekao je Domić.

 

Izvor: Srna