Connect with us

PRAVO

Brčko: Sporan Zakon o javnim preduzećima

BRČKO, Vlada Brčko distrikta ni danas nije usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima, uz zaključak da nekoliko članova Vlade do iduće srijede identifikuju sporne članove predloženog zakona i načine njihovog prevazilaženja.

Objavljeno

 


 

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je, nakon dvočasovne rasprave na vanrednoj sjednici Vlade, da se izmjene ovog zakona rade još od kraja 2012. godine zbog evropskih direktiva, ali i potrebe da se unificira metodologija izbora, struktura i plaćanje upravnih odbora u javnim preduzećima.

„Zbog nepostojanja političke volje nekoliko puta sam u ime Vlade povlačio predložene izmjene iz skupštinske procedure. Nakon svega čini mi se da sam pogriješio i da je, ipak, trebalo da nekako usvojimo zakon, jer danas ne bismo imali ove polemike“, rekao je Domić.

On je ponovio da je jedna od većih prepreka pri usvajanju izmjena i dopuna ovog zakona nastala zbog političkog djelovanja Admira Nukovića, vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća „Komunalno“ jer statut Brčko distrikta zabranjuje politički uticaj na rad javnih preduzeća.

„Neki članovi Vlade smatraju da nije logično da član Vlade ne smije imati uticaj na rad javnog preduzeća, a da to javno preduzeće vodi predsjednik jedne političke stranke. To je jedan od razloga ovog presinga. Nerazumljivo je i što drugi članovi Vlade misle da nije problem da predsjednici političkih stranaka mogu biti na čelu javnih preduzeća“, istakao je Domić.

On je podsjetio na obavezu da se donošenjem izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima ispoštuje presuda brčanskog Apelacionog suda o načinu izbora članova Upravnog odbora u „Komunalnom“.

Reklama

I šef Odjeljenja za privredni razvoj zatražio je da se ovim zakonom reguliše funkcionisanje preduzeća, nakon prestanka mandata direktoru i članovima upravnih odbora, što nije slučaj u postojećem Zakonu.

Prema njegovim riječima, takva situacija je u Fondu zdravstvenog osiguranja u kome je većini članova Upravnog odbora istekao mandat, a uskoro će i direktoru.

„Određene probleme imamo i u Razvojno-garantnom fondu, a poznati su problemi u javnom preduzeću `Komunalno`. Ako to ne riješimo na jedinstven način za par godina imaćemo te probleme i u još nekim javnim preduzećima“, rekao je Domić.

 

Izvor: Srna

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu